АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВОЛФГАНГ ШОЙБЛЕ ПРЕДУПРЕДИ ЗА СРИВ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Волфганг Шойбле
13.01.2023 / 09:46

„Не всеки, който поставя под съмнение пандемичните мерки, е теоретик на конспирацията. Не всеки, който е загрижен заради приемането на бежанци, е нехуманен ксенофоб. И не всеки, който се съмнява в европейските климатични цели, е така нареченият отрицател на климата“, заяви Шойбле

Видният държавник и бивш председател на германския Бундестаг Волфганг Шойбле предупреди вчера за опасност от срив на демокрацията в речта по време на церемония в обновената сграда на австрийския парламент, предаде ДПА. Основните стълбове на демокрацията са застрашени, по-специално от интернет и социалните медии, каза Шойбле.

Така наречената „икономика на вниманието“, контролирана от алгоритми, разбива начина, по който се говори, което прави по-трудно намирането на допирни точки, каза Шойбле.

„Почти всеки сега казва почти всичко в мрежата. И, изглежда, за предпочитане в съгласие един с друг, един покрай друг или един срещу друг“, продължи Шойбле.

Обществото губи навика да общува по важните теми, каза той. "Но точно от това зависи демокрацията", подчерта консервативният политик.

„Нуждаем се от култура на слушане“, отбеляза 80-годишният депутат от Бундестага. Освен това гражданите трябва да се чувстват по-добре представени и да чувстват, че са част от демократичния процес, смята той.

„Не всеки, който поставя под съмнение пандемичните мерки, е теоретик на конспирацията. Не всеки, който е загрижен заради приемането на бежанци, е нехуманен ксенофоб. И не всеки, който се съмнява в европейските климатични цели, е така нареченият отрицател на климата“, заключи Шойбле.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев