АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН СТАРТИРА КОНКУРС ЗА ПОСЛАНИЕ ВГРАДЕНО В ПИЛОН „РОЖЕН“

Пилон „Рожен“
09.01.2023 / 16:58

Пилон „Рожен“ е национална инициатива, която се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Тя включва кампания за набиране на средства и издигане на най-голямото българското национално знаме на Роженските поляни – като символ на националното единение. В постамента на монументалното съоръжение ще бъдат вградени 28 кратки послания от 28-те административни области на България под мотото „От българите днес – за българите утре“.

Пилон „Рожен“ ще бъде най-високият в Европейския съюз и ще се издига на внушителната надморска височина от 1430 метра. Така знамето ще се вижда от километри разстояние. Пилонът на националното знаме ще бъде висок 111 метра, а самият флаг ще е с размерu 25 х 40 метра и с обща площ 1000 квадратни метра.

В основата на Пилон „Рожен“, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, ще бъдат вдълбани двадесет и осемте послания. Всяко от тях ще бъде гравирано на мястото на съответната област и ще остане за бъдещите поколения.

Във връзка с общонационалната инициатива, под егидата на областния управител Минчо Афузов стартира конкурс за послание на тема: „От жителите на област Сливен днес - за нашите потомци утре!“. Конкурсът се провежда със съдействието на Регионалното управление на образованието и четирите общини на областта.

Според регламента всяко послание трябва да бъде оформено като текст съдържащ до седем думи.

В конкурса за послание могат да участват всички жители на област Сливен, групово или индивидуално. Желателно е посланията да са със специфичен регионален акцент.

Посланията трябва да бъдат получени до 20 февруари 2023 г. на електронен адрес: pr2.regionsliven@gmail.com .

Посланието, което ще бъде вградено в постамента на Пилон „Рожен‘ от името на Сливенска област, ще бъде избрано от комисия, председателствана от областния управител Минчо Афузов и включваща представители на Регионалното управление на образованието, местната власт и културни институции от област Сливен.

Подробности за инициативата и условията на конкурса ще намерите в прикачения файл.

Областна администрация Сливен

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев