АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ ПРЕД МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

ТЕЛК
09.01.2023 / 15:07

Протест пред Министерски съвет организират хора с увреждания на 10 януари (вторник). Това съобщи пред БНР Павлина Григорова, една от организаторките.

Протестна нота до МС са изпратили от фейсбук платформата "Против ТЕЛК и НЕЛК" и Сдружението за гарантиране правата на хората с увреждания "Достойнство".

"Този път не протестираме срещу, а за. Недоволството ни е много простичко. Дълго време очаквахме да се коригира Наредбата за медицинска експертиза от 2018 г. Тя доведе до масово лишаване от инвалидни права. Според тази Наредба се взема едно водещо заболяване, а другите не се вземат под внимание и хората изпадат от системата на ТЕЛК. На Национален съвет на хората с увреждания е взето решение да се възстанови старата Наредба, плюс допълненията, които минаха през обществено обсъждане, Национален съвет и Тристранка. Но все още нямаме окончателно становище кога новата Наредба за медицинска експертиза ще започне да освидетелства хората компетентно, комплексно и с вземане под внимание на всичките им заболявания", обясни Павлина Григорова.

Искането, което ще бъде издигнато по време на протеста утре, ще бъде в дневния ред на 12 януари МС да вкара Наредбата за медицинската експертиза.

Григорова съобщи, че един от участниците в утрешния протест ще започне гладна стачка.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев