АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФРЕНСКИ ЕВРОДЕПУТАТ: ЕС СКОРО ЩЕ ЗАПОЧНЕ ПРЕГОВОРИ ЗА ДОСТАВКИ НА РУСКИ ГАЗ

Тиери Мариани
09.01.2023 / 10:35

Европейският съюз скоро ще започне преговори за доставките на руски газ. Това мнение изрази френският евродепутат Тиери Мариани в интервю, публикувано в понеделник в "Известия", съобщава ТАСС.

„Мисля, че преговорите за доставки на руски газ ще започнат в рамките на няколко месеца", каза той. „Засега европейските столици много се страхуват да не предизвикат недоволството на Вашингтон или да бъдат изнудвани от украинския президент Володимир Зеленски."

Френският евродепутат обръща внимание, че зимата в европейските страни е доста мека. По думите му, населението все още не е засегнато от прекъсванията на тока. Но, както посочва Мариани, европейските държави виждат своята стратегия за относително избягване на контакт с Русия като невъзможна в дългосрочен план. „Втечненият природен газ е скъп, намерените алтернативи все още не са ефективни, а груповите покупки като че ли не работят“, добавя евродепутатът.

Според Мариани Европейската комисия е за отказ от руски енергийни ресурси. Той уточни, че до февруари миналата година Европейският съюз е бил 25% зависим от Руската федерация за енергопотреблението си и 40% за газ. Тази ситуация ни напомня, че „Руската федерация е наш съсед и че в дългосрочен план трябва да възобновим отношенията с Москва", убеден е евродепутатът. Според Мариани това ще направи ЕС по-малко зависим от държави като Катар, с който европейските страни се сближават, за да се отдалечат от Русия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев