АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ОТХВЪРЛИ УПРАВЛЕНСКАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПП

Народно събрание
06.01.2023 / 12:23

Без дебати парламентът отхвърли декларацията с приоритетите на "Продължаваме промяната". 63-ма народни представители гласуваха „за“ , 84 бяха „против“ и 30 „въздържали се“.

49 депутати от "Продължаваме промяната" и 14 от "Демократична България" подкрепиха декларацията. ГЕРБ-СДС и "Възраждане" бяха против, а БСП, "Български възход" и ДПС се въздържаха.

Документът съдържаше 4 основни приоритета, по които втората политическа сила потърси подкрепа от останалите парламентарни групи.

По-рано от "Продължаваме промяната" бяха обявили, че ще върнат мандата неизпълнен, ако декларацията не събере необходимото мнозинство.

Отхвърленият проект на декларация съдържаше над 50 законопроекта, сред които актуализацията на програмата за модернизация на българската армия; създаване на инвестиционен фонд за превъоръжаване и устойчивост за отбрана; реформиране на КПКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което се предлага от Министерския съвет и се избира от Парламента; промени в режима на назначаването и освобождаването на председателите на НСО, ДАТО и ДАНС, както и на СДВР и на главния секретар на МВР.

Номинираният за премиер академик Николай Денков поясни, че са предложили на всички политически сили да се проверят общонационални цели и задачи, които могат да се изпълнят тази година. Според него осигуряването на мнозинство във фрагментарен парламент като от този е "предизвикателство". Дебат в пленарната зала обаче нямаше. Гласуване и прегласуване отхвърлиха декларацията.

Николай Денков заяви от трибуната на парламента: "Благодаря ви, че се включихте в гласуването. Има два начина да се търси парламентарно мнозинство. Единият е да се обединим около общи цели и задачи. Другият е да раздадем постове и възможности за използване на публични ресурси. Ние решихме да използваме първия. Оказа се, че голяма част от тази зала не е готова изобщо да влезе в тази дискусия, дискусията какви са приоритетите на България през следващите години".

Вносителите бяха поставили ултиматум, че ако декларацията им не бъде приета от парламента няма да предложат състав на Министерския съвет. Макар че днес не повториха своята заявка при вота, очаква се да върнат на президента празна папка другата седмица.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев