АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН РАЗПОРЕДИ ВРЕМЕННО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ОГЪНЯ В УКРАЙНА

Президентът на РФ Владимир Путин
05.01.2023 / 20:36

Руският президент Владимир Путин разпореди днес прекратяване на огъня по цялата линия на бойно съприкосновение между страните в Украйна от 12:00 часа московско време на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари, предаде ТАСС.

"Предвид призива на Негово светейшество патриарх Кирил, възлагам на министъра на отбраната на Руската федерация да въведе режим на прекратяване на огъня по цялата линия на бойно съприкосновение между страните в Украйна от 12:00 ч. на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари", се казва в документа, предоставен от пресслужбата.

"Тъй като в районите на бойните действия живеят много православни граждани, призоваваме украинската страна да обяви прекратяване на огъня и да им даде възможност да присъстват на службите на Бъдни вечер и на Рождество Христово", посочва още президентът.

По-рано днес патриархът на Москва и цяла Русия Кирил призова днес да бъде обявено коледно примирие в Украйна, предаде ТАСС, като се позова на Руската православна църква (РПЦ).

Русия посреща Рождество Христово на 7 януари в съответствие със стария Юлиански календар.

"Аз, Кирил, Патриарх на Москва и на цяла Русия, се обръщам към всички страни, въвлечени в междуособния конфликт, с призив да спрат огъня и да спазват рождественско примирие от 12:00 на 6 януари до 24:00 на 7 януари, за да може православните хора да посетят богослуженията на Бъдни вечер и в деня на Рождество Христово", заяви предстоятелят на РПЦ.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев