АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ФАЙНЕНШЪЛ ТАЙМС": ФОРМИРА СЕ НОВ СВЕТОВЕН РЕД В ЕНЕРГЕТИКАТА - РАЖДА СЕ "ПЕТРОЮАНЪТ"

Формира се нов световен ред в енергетиката - ражда се "петроюанът"
04.01.2023 / 14:12

Готовността на Китай да започне да заплаща с китайски юани суровия петрол, който купува от страните от региона на Персийския залив, бележи формирането на нов световен ред в сферата на енергетиката, пише в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на експерти и цитиран от ТАСС.

"Разплащанията в рамките на глобалната търговия с петрол бавно, но сигурно преминават от щатски долари в други валути", отбелязва анализаторът към швейцарската банка "Креди сюис" (Credit Suisse) Золтан Пожар в паметна бележка до клиенти на финансовата институция.

Китай от известно време увеличава покупките на суров петрол и втечнен природен газ от Иран, Венецуела, Русия и редица африкански страни, които заплаща с националната си валута. Но именно срещата на председателя на Китайска народна република (КНР) Си Цзинпин с лидерите на страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от региона на Персийския залив през декември ознаменува "раждането на петроюана", отбелязва експертът.

"Китай иска да пренапише правилата на глобалния енергиен пазар" чрез стратегия, която предвижда намаляване на плащанията в щатски долари, смята Пожар.

Сътрудничеството между Китай и страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от региона на Персийския залив може да включва съвместно проучване проучване и добив на петрол и природен газ в Южнокитайско море, а също и инвестиции в петролни рафинерии, както и в предприятия от сектора на химическата промишленост.

Ако всички тези проекти бъдат финансирани с юани, то това ще представлява огромна промяна на глобалния енергиен пазар, посочва анализаторът на "Креди сюис".

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев