АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ВРЪЧИ ВТОРИЯ МАНДАТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на партия "Продължаваме Промяната".
03.01.2023 / 11:58

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на партия "Продължаваме Промяната".

Втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание взима мандата със своя кандидат за премиер – акад. Николай Денков.

На връчването на втория проучвателен мандат заедно с акад. Николай Денков присъстваха и съпредседателите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков, както и председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" - Андрей Гюров.

„Получавате този проучвателен мандат в първия работен ден от новата година, когато традиционно си пожелаваме здраве мир и благоденствие…Вярвам, че ще използвате времето в рамките на предстоящата седмица, за да потърсите необходимата подкрепа от останалите политически сили, така че в рамките до 7 дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на министерски съвет. Желая ви успех“, заяви държавният глава при връчването на мандата.

„Приемам от името на ПП този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудно, много хора даже казват, че е невъзможна. Въпреки това ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо, за да съставим правителство през настоящия период“, посочи на свой ред акад. Денков.

„Натрупани са много проблеми, забавени са реформи и имаме нужда от правителство, което да обединява хората и да решава техните проблеми. Затова променихме подхода за подготовка на реализацията на този мандат. Използвахме празничните дни, за да дефинираме четири национални цели, които смятаме, че обединяват хората и политически формации, които те представляват и да направим списък от дейности, които, ако изпълним през 2023 г., ще се приближим към изпълнението на тези национални цели и ще върнем вярата на хората, че политиците работят за тях. В обсъждането на тези цели се включиха три формации – „Демократична Бъглгария“, „БСП за България“ и „Български възход“, много се надявам с, че и другите политически сили ще се включат в този процес, защото имаме нужда от това“, допълни още кандидатът за премиер на ПП.

"Подготвената декларация ще бъде внесена като проект на решение в НС с идеята, че парламентът трябва да подкрепи тези решения. Ако този проект на декларация получи подкрепа от мнозинството, ще върнем мандата със със списък с министри. Ако не получи - ще върнем мандата неизпълнен. Надявам се, че следващите дни ще бъдат изпълнени с разум. Предоставям Ви копие от тази декларация", посочи академик Денков.

Припомняме ви, че преди коледните празници първата политическа сила в парламента ГЕРБ-СДС, върна на Радев изпълнен мандат с имена на министри, но техният кандидат за премиер проф. Николай Габровски не получи подкрепа в пленарната зала.

В последния работен ден за изминалата година депутатите от "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход" обсъдиха възможните приоритети пред евентуалното бъдещо управление.

След като получат мандата за съставяне на правителство, още днес от ПП ще поканят представители на парламентарните групи на последна среща, на която да бъде консултиран окончателният текст на програмна декларация с приоритети и задачи на евентуалното бъдещо правителство с Николай Денков, за да може декларацията да бъде включена в дневния ред на народните представители още на 5 януари.

От ПП обявиха, че ако не получат подкрепа за нея с мнозинство, мандатът ще бъде върнат неизпълнен на президента Румен Радев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев