АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КРАЛЯТ НА ФУТБОЛА ПЕЛЕ ПОЧИНА НА 82-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

Пеле - Едсон Арантес до Насименто
29.12.2022 / 21:31

На 82 години почина футболната легенда Едсон Арантес до Насименто, известен в целия свят като Пеле.

Тъжната новина съобщи неговата дъщеря в профила си в Instagram, съобщава Ройтерс.

През последните седмици здравословното състояние на Краля на футбола рязко се влоши и за огромно съжаление той загуби битката с рака.

Пеле беше приет в болница още в края на ноември. В навечерието на Коледа и по-точно на Бъдни вечер той успя да се сбогува с най-близките си, които пристигнаха в болница "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло.

Пеле отбеляза световен рекорд от 1281 гола и е единственият играч, който някога е печелил Световната купа три пъти.

Той беше уважаван заради огромния си талант и повече от всеки друг играч по негово време можеше всичко с футболната топка: игра и с два крака, имаше страхотно темпо и издръжливост, можеше да стреля отлично с глава, да подава и разбира се - да вкарва голове.

Той се присъединява към отбора на Сантос на 15-годишна възраст и превърща малкия крайбрежен клуб в едно от най-известните имена във футбола.

През блестящ 18-годишен период в клуба той ечели всички почести в бразилския футбол, както и две Копа Либертадорес - южноамериканският еквивалент на Шампионската лига - и две Междуконтинентални купи, годишният турнир, провеждан между най-добрите отбори в Европа и Южна Америка.

Талантът му скоро е разпознат от националния отбор и той е избран за състава на Бразилия за Световното първенство през 1958 г. в Швеция - въпреки че психологът на отбора нарече 17-годишния "очевидно инфантилен" и го посъветва да не играе.

Пеле отбеляза хеттрик в едно полувреме на полуфинала срещу Франция и още два гола на финала срещу шведския отбор-домакин - помагайки на Бразилия да спечели първата си шампионска титла.

Контузии го извадиха от всички мачове с изключение на два от Купата през 1962 г., която Бразилия спечели. На турнира през 1970 г. в Мексико вече напълно зрял 29-годишен Пеле печели титлата за трети път с отбор на Бразилия, който включва други звезди като Карлос Алберто Торес и Тостао, и е смятан от мнозина за най-великия отбор някога.

"Казах си преди мача: "Той е направен от кожа и кости, както всички останали", каза Тарчизио Бургних, италианският защитник, натоварен да маркира Пеле във финала през 1970 г.

"Но сгреших", посочи Тарчизио.

Първоначално Пеле се отказва от активна футболна дейност през 1974 г., но след това приема предложение през следващата година да играе в новосъздадената Северноамериканска футболна лига за удивителната тогава сума от около 1 милион долара на година.

На терена Пеле изведе Ню Йорк Космос до шампионата на лигата през 1977 г. и привлече милиони фенове към спорт, който преди това изглеждаше недостъпен и европейски.

Години по-късно, когато Съединените щати спечелиха правото да бъдат домакин на Световното първенство през 1994 г., ръководителят на американската футболна федерация нарече Пеле "най-важната" причина за това.

1281 гола на Пеле в 1366 мача, според таблицата на уебсайта на ФИФА, идват със стряскащата скорост от 0,94 гола на мач. Някои от тях бяха приятелски или в мачове, изиграни като част от военната му служба, но той беше също толкова плодотворен в официални турнири - със 757 гола в 812 мача.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев