АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОРНЕЛИЯ НИНОВА ОБВИНИ ОСТАНАЛИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИ ФОРМАЦИИ В "ПОЛИТИЧЕСКО ЛИЦЕМЕРИЕ"

 Представители на КНСБ, ПП и БСП дадоха брифинг в Народното събрание. На снимката: Корнелия Нинова, Георги Гьоков, Георги Свиленски, Румен Гечев, 21 декември 2022 г.
21.12.2022 / 15:35

Причината е отказът да подкрепят разглеждането днес на предложените от левицата промени в Кодекса на труда, които предвиждат увеличаване от 1 януари следващата година на минималната работна заплата с 50 % от средната и така тя да достигне 850 лв.

Нинова критикува и решението на Социалната комисия на НС от вчера да се увеличава брутната минимална заплата, в която влиза и "клас прослужено време", както и бонусите за нощен и извънреден труд, които досега се плащаха над минималната. На брифинг с участието на представители на ПП и КНСБ та посочи:

"Когато от 850 лева се извадят всички тези допълнителни плащания, може да се окаже, че нетният минимален доход на хората ще падне и под сегашния от 710 лева. Това е абсурд".

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов предупреди: "Наистина, в историята е показано, доказано, че който пипа клас, пада от власт. И за това ще се погрижим".

Макар вчера да подкрепиха предложението на ГЕРБ, днес от ПП декларираха, че се отказват от "увеличаване на брутната минимална заплата". Искрен Арабаджиев:

"Предложението за брутна минимална работна заплата има своите аргументи, но в момента не можем да подсигурим, в краткото време да направим адекватна дефиниция, която да е недвусмислена след това. Така че, ние подкрепяме занапред минималната работна да бъде както досега - основна, върху нея да се начислява класът и всички други постоянни възнаграждения, които имат работниците. Но тя да бъде 50% от средната работна заплата за страната за първите 2 тримесечия на годината".

От "Възраждане" подкрепиха БСП. Костадин Костадинов коментира: "Няма такова нещо като "брутна минимална заплата" - да кажем. И съответно тези опити по някакъв начин да се предотврати вдигането на минималната работна заплата със създаването на нови формулировки в Кодекса (на труда) просто са абсолютно обречени"

Увеличението на минималната работна заплата е част от проекта за удължаване на бюджета чрез т.нар. удължителен закон, който утре влиза в дневния ред на депутатите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев