АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОНГРЕСЪТ ОБЯВИ ТОТАЛНА ВОЙНА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА АМЕРИКА

Брадли Девлин
21.12.2022 / 09:26

Законът за бюджета и разходите на Департамента на отбраната обявява война на ядрените сили извън страната и на американските семейства вътре в нея

Законът за бюджета за отбрана за 2023 година, който дава зелена светлина за рекордни военни разходи на Съединените щати, вече е на бюрото на президента Джо Байдън.

Този закон за 2023 г., който се гласува от Конгреса всяка година за установяване на насоки за отбранителни разходи и приоритети, предвижда за отбраната на САЩ да се отпуснат 858 милиарда долара. Сумата е с 8% по-висока от тази за предходната финансова година и с 45 милиарда долара повече от поисканите от администрацията на Байдън. Някои условия в закона свидетелстват за решимостта и на двете партии да продължат въвличането на Съединените щати в руско-украинския конфликт до тогава, докато заседналите в Студената война републиканци и обсебените от „руския заговор“ демократи не се убедят, че са наказали и унижили Москва по подобаващ начин.

Законът също подготвя за последната капка, която да прелее към следващата потенциална война: подпомагане на Тайван в борбата срещу китайската агресия.

Законът е резултат от комрпомиси не само межди републиканци и демократи, но и между двете законодателни камари. Процедурите на Сената дават възможност на републиканците като малцинство да имат по-силен глас, което им помогна да намалят част от тлъстините, които прогресистите вкараха в първоначалния вариант на Закона за отбраната в Камарата на представителите в процеса на преговори.

Камарата в крайна сметка се съгласи на промените и прие закона с 350 на 80 гласа. Поради продължителните преговори и различните компромиси, не беше вероятно Сенатът да отхвърли или да направи сериозни промени след минаването на закона в Камарата. Сенатът пристъпи към гласуване на бюджета за отбрана за 2023 г. в четвъртък и крайният резултат беше 83-11.

Конгресът се съгласи да осигури нови (поне) 800 милиона за отбранителна помощ за Украйна за следващата година чрез Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна. Седства, които са с най-малко 500 милиона повече от поисканото по-рано от президента Байдън финансиране от Конгреса.

Председателят на Комисията по въоръжените сили Адам Смит, демократ от щата Вашингтон, каза, че тези 800 милиона са продължение на американския ангажимент към Украйна и „помощ за нея в защитата ѝ от агресивната война на Русия“.

Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна дава на Пентагона повече власт и свобода на действие при възлагане на поръчки за доставка на нови оръжия и оборудване за Украйна, извън егидата на президентските правомощия, които Байдън редовно използваше за мащабни трансфери на оръжия и техника, след като Конгресът прие значително увеличение на президентския бюджет за усвояване на средства по-рано тази година. Законът за отбраната позволява също средствата от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна да се предоставят на страните-партньори за попълване на военните им запаси, ако те са предоставили въоръжение на Украйна.

Като част от разпоредбите за Украйна в Закона за бюджета на отбраната, администрацията на Байдън трябва да предостави на Конгреса пътна карта за осигуряване на кратко и средносрочна помощ на Украйна, като се набляга на поддръжката на украинските военновъздушни сили. Освен това консервативните членове на републиканската партия успяха да включат условие в Закона, което изисква администрацията да осигури рамка за главните инспектори, натоварени да контролират разпределението на милионите, които Съединените щати се готвят да изпратят на Украйна през идната година.

Майк Роджърс, републиканец от Алабама, който е старши член на Комисията по въоръжените сили на Камарата, се обърна към консервативните членове, които са скептични по отношение на щедростта на американското правителство към Украйна. „Няма доказателства, че парите, които даваме и доставките, които правим, не отиват там, където трябва да отидат“, заяви Роджърс. Но присвояването и злоупотребите от страна на правителството рядко са разпознаваеми в непосредствен план – нещо, което бе научено по болезнен начин от американските набези в Ирак и Афганистан. Бяха нужни години, за да се разкрие рекетът, който Съединените щати провеждаше чрез своите кампании в Близкия изток. Американският народ научи своя урок за затварянето на очи за чужди войни. Представители като Роджърс не са. „Надявам се, че ще намерим начин да даваме точна информация на обществото, вместо само да работим със секретни документи. Това ще е полезно“, каза още конгресменът от Алабама.

Адам Кинзингър, още от началото на войната гласовит привърженик на директната намеса на Съединените щати в Украйна срещу ядрено-въоръжената Русия, има собствен план за подкрепата за украинските военновъздушни сили и написа разпоредба към Закона за отбраната, която предвиждаше да финансира програма на стойност 100 милиона долара за обучение на украински пилоти за летене с американски изтребители. Програмата беше замислена като основополагаща за най-голямото желание на Кинзингър: украински и американски пилоти да летят едни до други с американски самолети и да наложат зона без полети над Украйна – безумна операция, която предвижда и удари по руски военни установки в пределите на руските държавни граници. Резултатът би бил катастрофален.

Въпреки че Белия дом и изтъкнати законотворци като председателя на сенатската Комисия за въоръжените сили Джак Рийд изразиха безпокойство относно неуспешните машинации на Кинзингър, Конгресът реши да включи някои от желанията на Кинзингър в раздутия Фонд за подпомагане на Украйна.

Законът за отбраната предвижда също и 10 милиарда долара за Тайван до 2027 година чрез Закона за устойчивост на Тайван, въпреки че членовете на комисията ще продължат да спорят за това как точно набелязаните средства ще стигнат до острова. Други мерки, фокусирани в Тайван, целят ускоряването на военни продажби за милиарди. Законът предвижда също и 11,5 милиарда за нови инвестиции в Тихоокеанската инициатива за възпиране.

За да привлече републиканските гласове, Законът за отбраната ще изостави задължителните ваксини за действащи военнослужещи срещу Ковид-19, във връзка с които Пентагонът е освободил 8000 военнослужещи и служители на Министерство на отбраната.

Отмяната на задължителната ваксина със сигурност е добра новина, но това беше незначителна отстъпка. Отмяната на задължението няма да възстанови хилядите освободени заради отказ от ваксиниране, нито ще изчисти досиетата им или ще предпази неваксинираните от бъдещи наказания за отказа им.

А с тази незначителна отстъпка за ваксините демократите успяха да отвлекат вниманието от още по-важна победа. Законът за бюджета за отбрана, който получи и републикански гласове, ще даде на Пентагона разрешение да създаде фонд за предоставяне на средства за извършване на аборти за семействата на военнослужещи. Не е достатъчно вашите служещи синове и дъщери да умрат за родината си. В името на демокрацията техните неродени деца трябва също да умрат.

Републиканският конгресмен от Тексас Чип Рой не спести думите си за Закона. „Този закон за отпускане на бюджет за националната отбрана от 4408 страници, на стойност 860 милиарда долара, изработен зад завтворени врати, хвърлен на пода на Конгреса за четене в рамките на 48 часа и приет само поради прекратяване на нормалните правила на Конгреса, е обида за нашата армия и за американския народ“, каза Рой в изявление. „Нашата армия трябва да бъде фокусирана да защитава републиката ни и да побеждава враговете ни, точка. Нелепо е, че този отбранителен закон е включил неща като повторно утвърждаване на Закона за опазване на кораловите рифове и средства на данъкоплатците „за борба с колебанията относно ваксините“ в чужбина, или задължително преминаване на нетактическите военни превозни средства към електрически превозни средства. И докато ни вкарва в още по-големи дългове, законопроектът нарежда на Министерство на отбраната да подкрепя инициативи за „преструктуриране или облекчаване на дълга на развиващите се страни с неустойчиви нива на дълг.“

„Републиканците трябва да се борят да изкоренят всякакви расови социални експерименти и климатични проекти на Пентагона и да възстановят неговия фокус към защита на нашия народ и на нашите интереси“, завършва Рой.

Напълно съм съгласен с това. Нека сложим край на социалния експеримент за износ на либерална демокрация, преди да са паднали още безсмислени трупове.

-------------

Брадли Девлин е бил сътрудник и репортер на множество издания, автор е на многобройни публикации. Има диплома по Политическа икономика от университета Бъркли, Калифорния.

Източник: theamericanconservative.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев