АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХЪРВАТСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ: УКРАЙНА НЕ Е СЪЮЗНИК. ЦИНИЧНО Е ДА Е КАНДИДАТ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС

 Зоран Миланович
21.12.2022 / 09:19

Украйна не е съюзник на ЕС и предоставянето ѝ на статут на кандидат за членство в ЕС е цинично. Това заяви хърватският президент Зоран Миланович във вторник по време на церемония в Загреб по случай годишнината на хърватското военно училище "Туджман".

"Украйна не е съюзник, а се опитват насила да я превърнат в съюзник. Цинично ѝ е предоставен статут на кандидат за членство в ЕС, което е ужасен цинизъм. Бедната Босна и Херцеговина трябваше да чака - ужасно унижение. Това е днешният ЕС, мизерия, нула", заяви хърватският президент, цитиран от вестник "Ютарни лист".

Миланович смята, че конфликтът в Украйна "е бил неизбежен". "Цялата западна и американска философия на войната е да нападнеш много по-слабия и да му изпиеш кръвта, да го пребиеш, да унищожиш страната му", каза той, изразявайки мнение, че в този случай Русия и САЩ са влезли в конфликта умишлено. "Това е американска война, която се води на гърба на Украйна, но с американски пари", убеден е хърватският президент.

Миланович говори и за катастрофалното състояние на военната готовност на страната, като изтъква, че се иска цялото хърватско въоръжение да бъде предадено на Украйна. "И кой ще ни защити? Американците? Начинът, по който те защитават Украйна? Интересува ме бойната готовност на пехотата в случай на криза, защото пехотата е всичко", подчерта президентът.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев