АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА НА СЕМ ОСТАВА НА ПОСТА

Соня Момчилова
15.12.2022 / 13:37

Двама от петимата членове на Съвета за електронни медии поискаха оставката на шефа му Соня Момчилова. Точката бе включена като извънредна на днешното заседание по искане на бившия водещ от „Дарик радио“ Пролет Велкова и на юриста Симона Велева. През май тази година двете станаха членове на медийния регулатор от квотата на Народното събрание по предложение на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Преди това Момчилова бе назначена в СЕМ от президента Румен Радев. Съгласно Закона за радиото и телевизия за оставката на председателя е необходимо квалифицирано мнозинство от 4 гласа.

Велева и Велкова мотивираха искането си с това, че в лични публикации в профила си във „Фейсбук“ и в телевизионни, радио и други интервюта Момчилова изказва мнения, които се различават от позицията на СЕМ, макар че в същото време тя говори от името на съвета в качеството си на председател. Преди дни Момчилова безцеремонно нападна журналистката Мария Черешева след нейно участие в международното разследване за нерегламентирана употреба на сила и нечовешко и унизително отношение от страна на българските гранични власти към мигранти, незаконно преминали границата на страната и търсещи закрила.

Впоследствие оставката на шефа на СЕМ бе поискана от Българския хелзинкски комитет и от Асоциацията на европейските журналисти - България, а вчера международната журналистическа организация "Репортери без граници" окачестви изказването й като недостойно за позицията, която заема. "Не искам оставката за вашето лично мнение за това разследване, а защото с вашата позиция ангажирате регулатора", разясни мотивите си Симона Велева. Освен това в серия свои интервюта Момчилова оспори и това дали българските журналисти и медии трябва да са на страната на Украйна след агресията на Русия на нейна територия.

Относно това Пролет Велкова коментира, че шефът на СЕМ разпространява "антидемократична пропаганда" и "кремълски опорни точки", сред които, че войната в Украйна била оправдана.

Освен самият шеф на СЕМ, срещу искането за нейната оставка гласуваха другият представител на Румен Радев в СЕМ - бившият репортер в Би Ти Ви Габриела Наплатанова, както и избраната с гласовете на ГЕРБ през 2019 г. Галина Георгиева.

В отговора си на Велева и на Велкова Соня Момчилова не изрази никакво съжаление за думите си досега и заяви, че съжалява само, че не е дала още по-голяма публичност на изказването си за работата на Мария Черешева, съобщава БГНЕС.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев