АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПП ИСКАТ ВНАСЯНЕ НА ПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА, ЗА ДА ПРЕДЛОЖАТ КАБИНЕТ НА МАЛЦИНСТВОТО

Андрей Гюров
15.12.2022 / 11:27

Нови условия, граничещи с абсурдността, поставят от "Продължаваме промяната", за да предложат кабинет, при това на малцинството.

За това стана ясно от писмо на председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров, изпратено към останалите политически сили, представени в 48-ото Народно събрание.

Сред условията са: внасяне на проект за промяна на Конституцията, приемането на закони за контрол над главния прокурор, вдигане на заплати, ограничаване на дефицита до 3%, промени в НПК, промени на зякони за избор на шефовете на спецслужбите.

Това е заявка за разговор, а тези разговори могат да текат на Председателски съвет, в комисиите и в различен друг формат, разкри Андрей Гюров в "Лице в лице"по БТВ.

Така предложеното от ПП законодоталество изисква поне две години работа при спокоен парламент.

ПП обаче са в конституционна процедура по връчване на втори проучвателен мандат. Според Конституцията президентът не може да разтяга във времето връчването на този мандат.

Затова ПП ще искат от другите парламентарни сили, включително и от ГЕРБ, да упражнят натиск върху президента да не им връчва бързо мандата, за да даде възможност на парламента да приеме предложените от тях законопроекти.

"Връчването на втория мандат трябва да е в разумен срок", заяви конституционалистът проф. Пламен Киров пред Епицентър. бг.

"Това, което искат от "Продължаваме промяната" е пълна идиотия", подчерта той и попита: "Кои са те, че да постяват условия!"

"Ако политическите партии искат да докажат с дела наличието на политическа воля да работят за посочените национални задачи, нека председателите на комисии и депутатите в зала да работят за разглеждане на вече внесените истински важни законопроекти", гласи част от писмото, което Гюров показа в тв ефира.

Законовите предложения на ПП предвиждат парламентът да не избира нови членове на регулаторните органи и всички останали, чийто шефове се назначават от парламента до влизането ни в еврозоната през 2024 г. Сред тези назначения е и изборът на нов управител на БНБ, чийто мандат изтече тази година.

Част от исканията гласят - да се гласува нов бюджет за следващата година, в който да залегнат увеличение на пенсиите, данъчните кредити за младите семейства, вдигане на минималната заплата.

Но освен това трябва и дефицитът да се ограничи до 3%.

Иска се и да се приеме ветото на президента върху промените в Изборния кодекс.

Партията на Кирил Петков и Асен Василев иска още:

- да се приемат законите, свързани с възможностите за разследване на главния прокурор

- антикорупционната комисия да има разследващи функции

- промени в Конституцията "за премахване на неограничената власт на главния прокурор".

ГЕРБ, ДПС и БСП имат обаче мнозинство да го отхвърлят исканията на "Промяната" и засега показват, че ще направят тъкмо това.

Още утре законопроектите и график за тяхното приемане да бъдат обсъдени на Председателски съвет, а останалите партии, включително и ГЕРБ, да настояват Румен Радев да отпусне достатъчно време на парламента, иска Гюров в писмото си.

Засега подкрепата за правителство на малцинството на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" е твърде несигурна. Двете партии имат общо едва 73 депутати.

БСП каза, че би участвала в разговори, ако бъде поканена, но председателят на левицата Корнелия Нинова засега не дава заявка за подкрепа. Дори и социалистите, и "Български възход", която досега е най-гъвкава в позициите си, да подкрепят, гласовете "за" пак не са достатъчни - общо 109.

Ето какво пишат от ПП в писмото си до другите парламентарно-представени партии:

Приоритетите на „Продължаваме Промяната”:

„Приоритетите, които поставят като най-важни и спешни, обясняват от ПП, са „насочени към постигането на следните национални цели”:

· Да намалим неравенството в България, като продължим социалната ни политика към най-нуждаещите се. Достойният начин на живот не следва да е запазен само за малцината избрани и близки до властта, а се полага на всички български граждани като основно тяхно право.

· Да подпомогнем бизнеса не само чрез запазване на ниските данъци, но и чрез дълго чаканото намаляване на административната тежест и корупционния риск.

· Да повишим доверието в демокрацията, в правовия ред и изборния процес в България. Понятията „законност” и „справедливост” трябва да важат за всички, никой не е над закона.

· Да влезем в Шенген през 2023 година - българите заслужаваме да бъдем пълноправни европейци, без вътрешноевропейски ограничения. Да влезем в Еврозоната от 1 януари, 2024. Време е да приключим с банковия надзор на прехода, време е да приключим с транзакционните банкови такси за нашите износители, време е валутният риск да отпадне като фактор при инвестиране в България.

За съжаление, в този парламент доверието между политическите партии е рекордно ниско. Последните 2 месеца са показателни за липсата на това доверие и за липсата на стабилно парламентарно мнозинство с ясни принципи и приоритети. В тези условия и без да нарушаваме обещанието, което дадохме на избиратели си, да не влизаме в задкулисни уговорки, осъзнаваме, че правителство на малцинството трудно би могло да съществува и да работи успешно.

Единственият начин да се преодолее тази политическа безизходица е чрез конкретни действия в самия парламент пред очите на българските граждани. От председателя на парламента, от ПГ на ГЕРБ-СДС, г-н Рашидов, зависи цялата законодателна програма и приоритетите на работа на 48-ото Народно Събрание, но роля имат и председателите на постоянните парламентарни комисии и депутатите в зала.

Ако политическите партии искат да докажат с дела наличието на политическа воля да работят за посочените национални задачи, нека председателите на комисии и депутатите в зала да работят за разглеждане на вече внесените истински важни законопроекти.

Ето кои са те:

Намаляване на неравенството

- В бюджета за 2023 г. да залегне ново увеличение на пенсиите, увеличение на данъчните кредити за младите семейства, вдигане на минималната работна заплата, както и заплатите на учителите, лекарите и медицинските сестри, при спазване на 3% бюджетен дефицит.

Подобряване на условията за бизнес

- законопроектите по Националния план за възстановяване и устойчивост, които да бъдат разгледани приоритетно и при възможност в скъсени срокове с цел навременно усвояване на полагащите се на България евросредства.

Приоритетно разглеждане на внесените законови предложения за намаляване на административната тежест за бизнеса.

Увеличаване на доверието в демокрацията в България, правовия ред и изборния процес

- Приемане на промените в НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство.

- Приемане на промени в НПК, с които се дава възможност на разследващите органи да образуват досъдебно производство, както и да искат от съда извършване на определени разследващи действия, без да са изцяло зависими от прокуратурата.

Приемане на Законопроекта за КПКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което се предлага от МС и се избира от НС;

- Внасяне на предложение за изменение на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор (отмяна на чл. 126, ал. 2 от КРБ) и други необходими промени.

- Приемане на ветото на президента на промените в Изборния кодекс с цел отмяна на недемократичните изменения, приети в малките часове на нощта през последните 2 месеца.

Шенген през 2023 и влизане в Еврозоната през 2024 г.

- Приемане на съответните изменения на законите, уреждащи процедурата по избор на председатели на службите за сигурност (ДАНС, ДАР, НСО, Военно разузнаване и главния секретар на МВР).

"За да изгради капацитет за справяне с предизвикателствата и пречките пред влизането ни в Шенген и Еврозоната, освен ясна подкрепа за законите за справяне с проблемите в съдебната система и с корупцията, правителството на малцинството трябва да има възможност да реформира службите, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно.

Безпрецедентно, вече 2 месеца след изборите България няма избрано редовно правителство. Необходими са прозрачни и решителни действия, а времето напредва.

Затова, ако сте готови да работим заедно по важните приоритети за България, първите реални стъпки за потвърждаване на тази воля и доказването ѝ на практика би било насрочването в комисии и гласуването в зала на:

а) закона за КПКОНПИ,

б) отхвърлянето на промените в Изборния кодекс,

в) приемане на предложенията ни за промени в законите за службите и г) бюджет", посочват още от ПП.

"Каним Ви утре на председателски съвет да обсъдим графика за приоритетно разглеждане на гореописаните законопроекти и да застанете зад призива към президента да осигури достатъчно парламентарно време преди връчване на втория мандат, за да могат политическите групи в 48-я парламент да покажат чрез делата си в зала дали са готови да работят за редовно правителство, или искат да тласнат страната към нови избори", пише в писмото, което е подписано лично от председателя на ПГ н ПП Андрей Гюров.

Списък на внесените в 48-ото Народно събрание законопроекти, необходими за постигане на приоритетните национални задачи в рамките на втория мандат

Намаляване на неравенството в обществото

Законодателство, необходимо за намаляване на неравенството в България и за продължаване на социалната политика за най-нуждаещите се. Достойният начин на живот не следва да е запазен само за малцината избрани и близки до властта, а се полага на всички български граждани като основно тяхно право

Въвеждане на минимални прагове на възнагражденията, както следва:

Възнаграждения на лекари в размер на 125% от средната работна заплата за страната - Предложение за изменение и допълнение на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., въвеждащо допълнения и изменения на Закона за здравното осигуряване - 48-254-04-50, внесено от ПГ на ПП.

Възнаграждения на медицински сестри - 85% от средната работна заплата за страната - Предложение за изменение и допълнение на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., въвеждащо допълнения и изменения на Закона за здравното осигуряване - 48-254-04-50, внесено от ПГ на ПП.

Възнаграждения на учители - 125 % от средната работна заплата за страната - Предложение за изменение и допълнение на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. - 48-254-04-56, внесено от ПГ на ПП.

Минимална работна заплата в размер на 50 % от средната раб. заплата - Предложение за изменение и допълнение на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., въвеждащо допълнения и изменения на Кодекса на труда - 48-254-04-48, внесено от ПГ на ПП.

Индексация на пенсиите с темп, изпреварващ инфлацията - Предложение за изменение и допълнение на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., въвеждащо допълнения и изменения на Кодекса за социално осигуряване- 48-254-04-52, внесено от ПГ на ПП.; Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване - 48-254-01-56, внесен от ПГ на ПП.

Подобряване на условията за бизнес

Запазване на текущите данъчни ставки (но въвеждане на допълнителната солидарна вноска за облагане на свръхпечалбите в сферата на енергетика съгласно Европейското законодателство) – Предложение за изменение и допълнение на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., въвеждащо допълнения и изменения на Закона за корпоративното подоходно облагане - 48-254-04-47, внесено от ПГ на ПП.

Ограничаване на тежестта на работодателя при болничен - да поема на 70% само за първите 2 дни - Предложение за изменение и допълнение на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., въвеждащо допълнения и изменения на Кодекса за социално осигуряване- 48-254-04-51, внесено от ПГ на ПП.

Приемане на законопроектите и мерките по ПВУ (в т.число уредба на производството по ЗОП, производството по несъстоятелност, личния фалит, електронното заповедно производство: Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки - 48-202-01-31, внесен от МС; Законопроект за несъстоятелност на физическите лица - 48-202-01-30, внесен от МС; Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон - 48-254-01-4, внесен от ПГ на ДБ; Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон - 48-202-01-9, внесен от ПГ на ПП.

Подкрепа на работещите родители чрез създаване на възможност за прехвърляне на правото на отпуск за бременност и раждане по чл. 164, ал. 10 от КТ при по-леки условия на възходящ родител (баби/дядовци) след навършване на 6-месечна възраст на детето - Предложение за изменение и допълнение на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., въвеждащо допълнения и изменения на Кодекса на труда - 48-254-04-49, внесено от ПГ на ПП.

Ускоряване и облекчаване на процедурата за издаване на “синя карта” с цел привличане на висококвалифицирани служители в сектори, които носят висока добавена стойност - Законопроект за изменение и допълнение на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност - 48-254-01-7, внесен от ПГ на ДБ; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България- 48-254-01-39, внесен от ПГ на ДБ;

Приемане на ЗИД за създаване на дружество с променлив капитал, което да осигурява възможности за гъвкаво финансиране и права на инвеститорите и други правила, подходящи за стартиращи компании - Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон - 48-254-01-10, внесен от ПГ на ПП.; Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон - 48-254-01-4, внесен от ПГ на ПП и ПГ на ДБ;

Мерки за по-добро административно обслужване на гражданите: Предложение за изменение и допълнение на приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (№ 48-202-01-22) - 48-254-04-65, внесено от ПГ на ДБ

Намаляване на административната тежест при инвестиционни проекти - Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, 48-254-01-32, внесен от ПГ на ПП

Преодоляване на проблеми във функционирането на тол системата - Закон за изменение и допълнение на Закона за пътищата, 48-254-01-89, внесен от ПГ на ПП

Нормативно уреждане на възможността за съхранение на електроенергия - Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката - 48-254-01-93, внесен от ПГ на ГЕРБ;

Увеличаване на доверието в демокрацията в България, съдебната система, правовия ред и изборния процес

Понятията “законност” и “справедливост” трябва да имат реална стойност за българите, а не да останат само мечта от филмовите заглавия.

Реформиране на КПКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което се предлага от МС и се избира от НС: Законопроект за противодействие на корупцията - 48-254-01-9 -, внесен от ПГ на ПП.;

Приемане на промените в НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство съгласно препоръките на Венецианската комисия - Законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс - 48-254-01-1, внесен от ПГ на ДБ.

Приемане на промени в НПК, с които се дава възможност на разследващите органи да образуват досъдебно производство след уведомяване на прокурор, както и да искат от съда извършване на определени разследващи действия; прехвърляне на разследващите функции за корупция от националното следствие към органите на МВР - Законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс - 48-254-01-80, внесен от ПГ на ПП.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за правната помощ - 48-202-01-19, внесен от МС; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за медиацията - 48-202-01-20, внесен от МС

Шенген през 2023 г. и влизане в Еврозоната през 2024 г.

Фокус върху изпълнение на мерките и приемане на законопроектите за присъединяване на България към Шенген през 2023 г. и към Еврозоната през 2024 г.:

Промени в режима на назначаване и освобождаване на председателите на НСО, ДАТО, ДАНС, СВР, ДАТО, главния секретар на МВР: Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция “Национална сигурност” - 48-254-01-79, внесен от ПГ на ПП; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР - 48-254-01-78, внесен от ПГ на ПП; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Националната служба за охрана - 48-254-01-77, внесен от ПГ на ПП.

Отлагане на процедурите за попълване на състава на регулаторни и други парламентарно избрани органи до приемане на България в Еврозоната.

Повишаване на контрола на границите и забрана на частните лаборатории за контрол на храните - Законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на агрохранителната верига, 48-254-01-94, внесен от ПГ на ПП.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев