АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОЛЬО КОЛЕВ: ГЕРБ И ДПС ЩЕ РЕШАТ ДАЛИ ДА ИМА ВРЕМЕНЕН КОМПРОМИСЕН КАБИНЕТ

Кольо Колев
15.12.2022 / 09:38

На пръв поглед опитът на ГЕРБ да получат индулгенция е неуспешен, но те успяха донякъде да постигнат своята цел – въвличат останалите партии в някаква форма на политически диалог. Това мнение изрази пред БНР социологът от агенция "Медиана" Кольо Колев.

ГЕРБ до голяма степен успяха да изпълнят целта си – "да се преперат, хората да забравят 12-годишното им управление", смята социологът.

"Най-неприятно изненадани от приемането на това правителство щяха да бъдат партийните функционери на ГЕРБ – "избраха го, а ние сме извън властта".

Колев е категоричен, че правителство с втория мандат е невъзможно, защото дори с „Български възход“ не се получава мнозинство.

Промяната трябва да настъпи или при Възраждане, или при ГЕРБ, или при ДПС, което по думите му е слабо вероятно.

Третият мандат е единствената възможност евентуално да се състави правителство, защото има две формации, които са силно притеснени от нови избори – Български възход и БСП, подчерта Кольо Колев.

"Тези две партии ще бъдат доста склонни да намерят някаква форма, вместо да се ходи на избори, да участват в управлението."

"Изборът не е врабче в ръката или сокол в небето, а дали врабче в ръката или да те ритне кон", онагледи ситуацията Колев.

Визирайки третия мандат обаче той изтъкна, че "дори тази потенциална възможност не е толкова голяма, защото ще зависи от желанието на другите да отидат на нови избори и да получат по-добри резултати".

"Някои казват по-добре да няма кабинет, отколкото зомби кабинет. Другите казват – по-добре да скърпим нещо. Да, възможно е да има кабинет. Въпрос на игра на интереси, до голяма степен, на основните играчи. И ГЕРБ, и ДПС, които ще решат дали да има такъв компромисен, временен кабинет, или не. Защото без тяхната подкрепа не може да бъде направено нищо", коментира Кольо Колев в предаването "Преди всички".

За Колев "големият въпрос е в тоталното разкъсване между общественото мнение, обществените настроения и политиката", което върви например по линия "на геополитическите сътресения, които тресат България". 70% от населението казва "не щем еврозоната" и същото е по отношение на войната – "защо се набутваме в тази война", а "едновременно с това политическото тяло казва "Ура, ура, ще дадем оръжия, да набием руската мечка".

"Светът се тресе, геополитическите полюси се преместват де факто. Западът воюва с Изтока, което ясно се вижда, с всичките последици върху икономиката и социалния живот. Променя се светът, а заедно с това кризата удря върху хората. По този начин се променя тяхното мислене. Какво ще се получи от тази сплав?"

Президентът има сериозни основания да се притеснява за изборния процес и за този Изборен кодекс, отбеляза още в анализа си Колев.

"Въпросът беше кой и как брои, а не с какви бюлетини се гласува. Президентът е прав, че те превръщат електронното гласуване в отново същото хартиено гласуване с всичките му негативи.

Вместо да се подобрят негативите на двата вида гласуване, се разигра битката кой и как ще брои, посочи социологът.

"Това е голямата битка."

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев