АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ СЕ ДОГОВОРИХА ДА ЗАСИЛЯТ СЪТРУДНИЧЕСТВОТО ПРИ ОХРАНАТА НА ОБЩАТА СИ ГРАНИЦА

Румен Радев и Реджеп Ердоган
09.12.2022 / 19:25

България и Турция се договориха да засилят сътрудничеството при охраната на общата си граница. Това стана ясно след среща на президента Румен Радев с турския му колега Реджеп Ердоган в Истанбул.

Министрите на вътрешните работи на двете страни също обсъдиха темата. София очаква от Анкара още по-голяма ангажираност в борбата срещу мигрантския натиск. Двете съседни държавище продължат да си сътрудничат в борбата с тероризма.

България и Турция са съседи в сложен и наситен с редица предизвикателства регион в близост до войната в Украйна, затова сътрудничеството между София и Анкара е важно за стабилността на Югоизточна Европа. Това заяви президентът Румен Радев след среща в Истанбул с турския си колега Реджеп Ердоган.

Двамата обсъдиха двустранните отношения, сътрудничеството в енергетиката и мигрантския натиск.

След разговора Радев заяви:

"На базата на взаимен интерес в перспектива очакваме още по-голяма свързаност на нашите енергийни системи. И тук искам да благодаря на президента Ердоган за достъпа до турските терминали за втечнен газ в трудни за страната ни моменти, както и да споделя, че се надяваме в перспектива този достъп да бъде по-гъвкав и с по-дългосрочни договорености".

След срещата турският президент Реджеп Ердоган заяви, че сътрудничеството между България и Турция ще достигне нови резултати с модернизацията на граничните пунктове на българска територия и със създаване на инфраструктурата на контрол на храните. Инвестициите на турския бизнес в България надвишава 2,5 млрд. евро.

"Намираме се в условия на предизвикателства, пред които се намират, както Балканите, така и глобалната система. Следователно като страни съюзници в НАТО трябва повече от всякога да се подкрепяме. По въпроса за незаконната миграция също имаме общо мнение. В срещата бяха засегнати икономически и търговски връзки. През изминалата година обемът на търговията достигна около 6 милиарда долара. Общата ни цел е да достигнем 10 милиарда долара в най-кратък срок", посочи турският президент.

Войната в Украйна променя глобалните вериги на доставки и единственият надежден сухопътен маршрут от Азия и Африка към Европа е през Турция и България, посочи Радев. Двете държави усещат това с повишения трафик по граничните пунктове. За това трябва да се повиши капацитетът им. Двамата президент са набелязали действия в тази посока.

"Разбира се, за да имат успех тези наши начинания, е важно да имаме добре охранявана и спокойна граница. Ние високо оценяваме приноса на Турция за спиране на повишаващия се миграционен натиск по нашата обща граница, която се явява и външна граница за ЕС и очакваме още по-голяма ангажираност в общите ни усилия. Разбираме и трудностите, пред които е изправена вашата държава по отношение на миграцията. За това и подкрепяме и продължаването на съвместните договорености и сътрудничество на Турция с Европейския съюз", посочи Румен Радев.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев