АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЛИНА МУТАФЧИЕВА: ДЪРЖАВАТА НЕ ПРЕДПРИЕМА НИЩО СРЕЩУ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

Международен ден за елиминиране на насилието над жени
25.11.2022 / 10:22

Държавата не е предприела елементарни действия за защита от домашно насилие, заяви пред БНР Илина Мутафчиева – депутат от "Демократична България".

"Днес е ден, в който можем да си припомним какво се е случило, да си поговорим за жертвите и за това какви да бъдат следващите стъпки. Истината е обаче, че в България това е много трудно, защото няма единна статистика. Когато подготвях текстовете с нашата парламентарна група, не можехме да установим дали жените, загубили живота си през 2022 г. са 19, 20 или 21. Единственият източник на информация са медиите", коментира тя в интервю за предаването "Преди всички" по повод днешния Международен ден за елиминиране на насилието над жени. По този повод в София и Пловдив се организират протести тази вечер.

Според нея има случаи, които институциите не разпознават като домашно насилие. По думите й в последните години неправителственият сектор влага много усилия в това да обучава служители на МВР как да разпознава тези случаи.

"Всичко това се случва, защото държавата я няма и не е предприела елементарни действия за защита от домашно насилие", категорична бе Мутафчиева. Тя припомни за отхвърлената Истанбулска конвенция, която даваше допълнителни мерки и инструменти в тази посока:

"Тя беше бламирана заради една изкуствено създадена истерия, която да подхранва страхове. Нещо подобно се случи и със стратегията за детето. 2 години по-късно продължаваме да нямаме Стратегия за младежта. Ние нямаме ключови стратегически документи. В България има много стратегии, но тези, които определят как да живеем днес и утре, някак липсват. Тези процеси се виждат като агресия по пътищата, агресия в училище и в обществото, домашно или друг вид насилие".

Депутатът смята, че държавата не си дава сметка кои са важните теми. Те не трябва да бъдат използвани тясно партийно, категорична е тя. По думите й парламентът е този, който трябва да задава посоката по важните въпроси. Според нея в последната година няма положително развитие в посока на домашното насилие. Тя цитира данни на МВР, според които след пандемията има повишаване на сигналите за насилие над жени.

"Депутатите от някои партии не си дават сметка, че обществото няма да им прощава, ако продължават да подменят дневния ред, за да могат да си преследват своите собствени амбиции. Темата за домашното насилие и това, че трябва да бъде прекратено, че трябва да има защита и превенция – това са безкомпромисни теми. Ако няма съгласие в парламента и ако законодателните промени не бъдат приети, аз не виждам смисъл защо се наричаш народен представител и кого представляваш", изказа мнението си Илина Мутафчиева.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев