АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪВ ФРАНЦИЯ ЗАПОЧНА РАЗСЛЕДВАНЕ СРЕЩУ МАКРОН

Еманюел Макрон
25.11.2022 / 09:36

Френското правосъдие започва разследване на предизборните кампании на президента Еманюел Макрон от 2017 г. и 2022 г., предаде ДПА.

Финансови прокурори от Париж обявиха вчера, че ще проучват въпроса дали Макрон е използвал незаконно услугите на американската консултантска фирма "Маккинзи", която се разследва за данъчни нарушения във Франция от края на март.

Националната финансова прокуратура на страната е образувала през ноември досъдебно производство, което е възложено на трима следователи. Един от тях е Серж Турньор, който през 2017 г. повдигна обвинения срещу бившия премиер Франсоа Фийон. Заради разследването Фийон се оттегли от предизборната надпревара, въпреки че според социологическите проучвания имаше шансове да изпревари Макрон.

Първоначално разследването срещу Макрон започна през март след доклада на Сената за прането на пари от частни консултантски компании и неплащането на корпоративен данък. В него се посочва, наред с други неща, френският офис на американската компания McKinsey вероятно не е плащал данъци през последните 10 години, а държавните разходи за консултантски услуги са се удвоили средно от 2018 до 2021 г., когато са достигнали 1 милиард евро годишно.

Едва след претърсване на централата на McKinsey през май тази година прокурорите решиха да добавят подозрения за "фаворизиране" и "незаконно финансиране на кампания" към чисто финансовия случай.

Случаят привлече вниманието преди тазгодишните президентски избори, довели до преизбирането на Макрон на 5 май, след като стана ясно, че държавните разходи за външни консултанти са се увеличили значително през първия мандат на президента.

Разследването на кампаниите на Макрон е основано на съмнения за неправилно управление на сметките за тяхното организиране, както и на твърдения за подбуждане и подпомагане на преимуществено положение.

Прокурорите ще проверят дали Макрон е описал всички консултантски услуги, извършени от "Маккинзи" във финансовите документи от кампанията.

Консултанти от тази фирма са работили по кампанията на Макрон по време на президентските избори през 2017 г., според вестник „Льо Монд”, и се твърди, че дори са заемали определени позиции в президентската партия „Републиката на марш” (преименувана по-късно на Ренесанс).

Разходите за предизборни кампании във Франция имат допустим лимит с цел равнопоставеност между кандидатите. Въпреки това, често се появяват обвинения срещу политици за скрити разходи или манипулиране на сметките, за да се прикрие надвишаване на позволения бюджет.

Освен това обект на разследването ще бъде дали "Маккинзи" са получавали преимущество от правителството при възлагане на консултантски договори и има ли случаи, когато това да е водило до насрещно облагодетелстване от Макрон и неговия екип.

В края на септември м.г. бившият президент на Франция Никола Саркози бе признат за виновен от Наказателния съд в Париж за незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2012 г. Процесът срещу Саркози и още 13 подсъдими започна на 20 май. Делото стана известно като "Бигмалион" по името на агенцията за връзки с обществеността, свързана с партията на Саркози Съюз за народно движение. Бившият френски президент бе обвинен, че е допуснал да бъдат направени прекалено големи разходи въпреки няколко ясни предупреждения, че има риск от надхвърляне на лимита на средства.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев