АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТИ В ЦЯЛА ШОТЛАНДИЯ СРЕЩУ СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ

В 15 шотландски градове бяха организирани митинги в подкрепа на независимостта на Шотландия
24.11.2022 / 09:08

В 15 шотландски градове бяха организирани митинги в подкрепа на независимостта на Шотландия след като британският Върховен съд постанови, че парламентът в Единбург няма правомощия да организира нов референдум за независимост без съгласието на британското правителство. От Лондон – Веселин Паунов:

Единбург, Глазгоу, Абърдийн, Пърт, Дънди, Инвърнес са само част от градовете, в които се проведоха шествия с развети шотландски знамена след решението на Върховния съд.

Журналистката Лесли Ридок, която е един от организаторите на протестите заяви, че хората не спорят със съдиите. Дори, напротив, благодарение на тях светът сега вижда затрудненото положение, в което е Шотландия.

Лесли Ридок изтъкна, че „шотландците са в капана на съюз, от който не могат да се измъкнат по законен път и решението, както съдиите са дали ясно да се разбере, не е юридическо, а политическо“.

Дори на далечните острови Оркни около 60 души се събраха пред катедралата „Сейнт Магнъс“ в центърана Къркуол. Робърт Лесли от Шотландската национална партия там заяви:

„Митът, че това е доброволно сътрудничество на нации излетя през прозореца след това решение“.

По-рано първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че народът на Шотландия ясно е дал мандат на нея и управляващата ѝ партия да се стреми към независимост и че ще намери други демократични, законни и конституционни средства да се даде възможност на шотландците да изразят тяхната воля.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев