АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРБ-СДС СА ГОТОВИ НА ОТСТЪПКИ ЗА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

ГЕРБ-СДС са готови на отстъпки за Изборния кодекс
17.11.2022 / 14:15

От ГЕРБ дадоха да се разбере, че няма да бързат с прокарване на промените в Изборния кодекс и са готови на отстъпки по някои текстове.

Десислава Атанасова, след като потвърди, че ще оттеглят предложенията си за закриване на Обществения съвет към ЦИК, за закриване на изборен район "Чужбина" и че са запазване прага от 40 заявления за разкриване на секция, категорично се възпротиви на твърдения на опонентите, че готвят изборни измами.

На брифинг в парламента Атанасова заяви:

"Че единственото, което се променя по отношение на гласуването с машина, е по отношение на преброяването. Държа да отбележа, че любимите им флашки се заместват от физическо преброяване. Всички секционни избирателни комисии имат членове от всички парламентарно представени партии. Тези хора, които всяка партия е излъчила, ще преброяват наличните бюлетини в урните за гласуване".

Премахнахме т. н. „тъмна стаичка“, има само параван, зад който ще се гласува, осигурихме видеонаблюдение на процеса по преброяване на бюлетините. Ако това не е прозрачност, не знам кое е, заяви Атанасова. Тя отбеляза още, че машината не произвежда недействителни бюлетини.

Промените в Изборния кодекс бяха обсъждани по време на последното заседание на правната комисия. Тя взе решение да няма многомандатен изборен район извън страната. Комисията също така гласува при откриване на секция за гласуване в чужбина да са необходими 100 заявления, а не както досега – 40. Друга промяна е закриване на Обществения съвет към ЦИК.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от депутатите на ГЕРБ да се откажат от спорните промени в Изборния кодекс.

В отговор на журналистически въпрос Атанасова каза, че нито "Продължаваме промяната", нито "Демократична България" са давали индикации, че ще подкрепят първи мандат.

Разговорът за Изборен кодекс няма нищо общо с разговора за правителство, което те ще подкрепят, уточни Атанасова. По думите ѝ разговорите, които са водили с парламентарните групи, са за търсене на консенсус по различни политики. Тя подчерта, че България има нужда от редовно правителство.

Има редица кризи, които очакват държавнически решения, които се вземат в парламентарната зала. Ние ще продължаваме да търсим консенсус по тези важни теми, добави Атанасова. Не търсете никакво взаимодействие по темата разговори за правителство между ГЕРБ и БСП, допълни тя.

Атанасова изрази готовност за разговори по всякакви теми, включително и за Изборния кодекс.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев