АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОЦ. КИСЕЛОВА: ИЗБОРИ ПРЕЗ МАРТ ИЛИ 2 В 1 ПРЕЗ ОКТОМВРИ? В МОМЕНТА САМО СЕ МАРКИРАТ ТЕРИТОРИИ

 Наталия Киселова
15.11.2022 / 11:45

Преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова видя няколко варианта за провеждането на нови избори. Единият възможен изход е да се бави връчването на мандатите и разпускане на Народното събрание по два модела – по стар и нов стил до 7-15 януари и оттам да се върви към избори през март месец. Другият вариант, който го намекнали от ГЕРБ са избори 2 в 1 – парламентарни и местни избори догодина през октомври месец с хартиено и машинно гласуване.

Тя определи връщането на хартиената бюлетина като лош вариант.

По думите ѝ президентът няма да бъде медиатор, посредник и архитект на коалиции. Времето, което дава държавният глава на партиите, трябва да бъде оползотворено. Все още сме свидетели на маркиране на територии с цел да се види кое от малцинствата ще успее да привлече крехко мнозинство. Партиите не могат да намерят пратеник и медиатор между двете страни, отбеляза тя пред БНТ.

Доц. Киселова изтъкна, че „Български възход“ на Стефан Янев е в блока на ГЕРБ и ДПС, докато от другата страна са ПП, БСП и ДБ. Независимо в кой от вариантите ще се стигне до някаква форма на съгласие с всички условности политическите лидери закъсняват.

Доц. Киселова не чува разумни подходи как да се постигне добър резултат с бюджета, но и със съставянето на правителство. Партиите не знаят какво да правят. Когато бъде връчен мандатът, седем дни ще изтекат толкова по-бързо, отколкото изтича обикновеното време, посочи тя.

Според доц. Киселова Народното събрание е неспособно да избере правителство, но е неспособно да извършва и редица други дейности.

frognews.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев