АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕК ОДОБРИ ОТПУСКАНЕТО НА 1,37 МЛРД. ЕВРО ЗА БЪЛГАРИЯ ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ

Европейски съюз
07.11.2022 / 15:52

Европейската комисия даде предварителна положителна оценка на искането на България за отпускане на 1,37 милиарда евро безвъзмездни средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Това е първият одобрен транш по плана.

Според Комисията българските власти са представили подробни и изчерпателни данни за изпълнението на представените от страната в края на август 22 ключови етапа и цели. Те включват реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентната промишленост, климатичната неутралност, цифровата свързаност, устойчивия транспорт, пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол.

От Комисията допълват, че планът на страната ни ще бъде подкрепен с 5,7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства.

Комисията изпрати оценката си на икономическия и финансов комитет с искане за неговото становище, което трябва да бъде представено най-късно до 4 седмици. След това Комисията ще приеме окончателното решение за отпускането на средствата и тогава те ще могат да бъдат изплатени на страната ни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев