АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЪР СТОЯНОВ: НА ТОЗИ ЕТАП СТРАНАТА НИ НЕ МОЖЕ ДА ПРЕДОСТАВИ ТЕЖКО ВЪОРЪЖЕНИЕ НА УКРАЙНА

Димитър Стоянов
03.11.2022 / 16:53

Министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира, че на този етап страната ни не може да предостави тежко въоръжение на Украйна. Той посочи, че това би довело до загуба на военни способности.

Стоянов напусна пленарната зала преди гласуването на проекта за военна помощ за Украйна и нарече възможността за оказването на военна подкрепа "крайно консервативна":

"Тежко въоръжение каквото са комплексите С-300, комплексите С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети Су-25 и МиГ-29 няма как да бъдат дадени в тоя момент. За да бъдат дадени, трябва преди това да дойдат заместващи платформи“, каза министър Димитър Стоянов и уточни, че Министерството на отбраната ще направи пълен анализ, за да информира депутатите каква военна помощ може да предостави страната ни за Украйна.

До месец правителството трябва да обяви какво въоръжение България може да предостави на Украйна, предвижда приетото днес от Народното събрание решение. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира:

"Това решение по никакъв начин не определя какво точно, кога и как ще дадем. Това е преценка на изпълнителната власт. И ще изчакаме официално доклад пред Народното събрание какви са възможностите и ще ги дебатираме тогава. Волята на народното представителство е да предоставим това, което можем, дотолкова, доколкото не намалява нашите способности".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев