АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ РЕШАВАТ ДАЛИ ДА БЪДЕ ПРЕДОСТАВЕНА ВОЕННА ПОМОЩ НА УКРАЙНА

Народно събрание
03.11.2022 / 09:07

Първа точка на пленарното заседание днес са два проекта на решение - за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна, предложен от ПГ на "Демократична България" (ДБ), и проект на решение за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Република Украйна - с вносители Десислава Атанасова и група народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Проектът на ДБ предвижда в съответствие с гласуваните общи политики и процедури на ЕС и НАТО, Министерският съвет (МС) в 14-дневен срок да подготви пакет от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване (въоръжение, боеприпаси, техника) в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация от Народното събрание (НС) веднага след подписването му.

На МС се възлага в срок от 30 дни да внесе в НС всеобхватна програма за превъоръжаване на Българската армия, като се отчита предоставянето на въоръжение за Украйна и се предложат планове за заместваща техника от съюзниците ни.

От ДБ предлагат да бъде създадена и временна комисия в НС от по двама депутати от парламентарна група, която да контролира изпълнението на решението.

ГЕРБ-СДС предвиждат правителството да подготви и внесе проект на решение на парламента за военна и техническа помощ за Украйна, в т.ч. и от наличността с отпаднала необходимост, като принос към международните усилия за подпомагане жертвите на агресията. В срок до един месец от гласуване на решението Министерският съвет трябва да извърши преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на страната ни чрез подмяна със съвременни и съвместими със съюзниците отбранителни системи. Затова правителството ще трябва да проведе и преговори със страните от алианса за предоставяне на заместващ или усилващ капацитет.

МС да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека, е записано още в проекта на ГЕРБ-СДС.

Според приетата програма НС трябва да гласува проект на решение за оставане на битовите крайни клиенти на електроенергия на регулиран пазар, вносители са Делян Добрев и депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС. Както и решение за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев