АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАРАДАЙЪ СЛЕД КОНСУЛТАЦИИТЕ: ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА НИ ДАДЕ ЗАЛА, ДА НИ ЗАТВОРЯТ И ДО БЯЛ ПУШЕК

Мустафа Карадайъ
02.11.2022 / 15:04

Разделителните линии минират диалога, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите при президента Румен Радев. Карадайъ разказа, че на шега предложил на президента - да даде на политиците една зала на "Дондуков" 2, "да ни затворят - и до бял пушек". Председателят на ДПС подчерта, че при четири поредни избора се очертава една и съща картина, от което направи заключението, че избирателят иска разбирателство от политиците, а не "червени линии".

По-рано пред президента Румен Радев на третия кръг от консултациите на "Дондуков 2" за съставяне на правителство от ДПС предупредиха, че ако се внесе бюджет на предизборния популизъм, това може да качи завещания държавен дълг от 15 млрд. на година до 35 млрд. на година.

На срещата с държавния глава присъстваха депутатите Мустафа Карадайъ, Ахмед Ахмедов, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

"За по-малко от 2 години българите гласуваха 4 пъти за парламент. Общото между тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия, която да може да управлява сама, но не дадоха възможност и за лесни коалиции", обърна се към ДПС в началото на разговорите Радев и продължи:

"Въпреки това гражданите очакват техните проблеми да не се отлагат, да бъдат решавани своевременно устойчиво и ефективно. Това съответно означава и редовно правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство, което да може да поеме политическата отговорност да управлява в нелеки времена, което да предприеме политически реформи с дългосрочен хоризонт и за икономически растеж, и за модернизация на страната".

Държавният глава поиска да чуе оценката на ДПС относно диалога в рамките на 48-ото Народно събрание и хода на преговорите за съставяне на правителство.

"ДПС е партия с опит в парламентаризма и сте преки участници в може би най-дългите преговори за съставяне на правителство. Къде виждате сега залога и каузата, около които може да се създаде едно устойчиво управленско мнозинство, което съответно да излъчи правителство, и ако действително продължаваме този цикъл с трудности в излъчване на правителства, вие виждате ли необходимост от промяна на самата формула как да се структурират тези правителства, какви виждате, ако се стигне до експертно правителство, разпределянето на отговорността", попита Румен Радев и пожела да чуе още предложенията на ДПС за бюджета.

От своя страна председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че на политическия терен ДПС е изработила идеи за промени в Конституцията и почтено ги е показала пред медиите и депутатите в НС.

"Уви, една част от политическите представители предпочитат да говорят, но не и да действат - ние предпочитаме да вършим работа, отколкото да говорим. За съжаление обаче, така понятието "реформа" девалвира. Когато говорим за съдебна и правна реформа, визираме кадруване на едни власти в други власти и други власти - самото понятие девалвира. Ние го отчитаме, но ще дадем своя приност. Но ние винаги сме били отговорни", отбеляза Карадайъ.

По думите му, ако се внесе бюджет с предизборният популизъм, държавният дълг може да от 15 млрд. стане 30-35 млрд. на година.

"Внуците на нашите внуци ще плащат този дълг, затова трябва да подходим отговорно към бюджета. Приветстваме служебното правителство за удължаването на мерките към хората и бизнеса, за да продължи бюджетът, но заедно с него и подкрепата към хората", подчерта още Карадайъ.

Той беше категоричен, че ДПС еднакво си говори с всички.

"Правим разлика между разговор и диалог. Ние сме на етап, че можем да си говорим с всички. Конструктивният разговор, ако може да го направим и целенасочен, можем да го наречем в последствие и диалог, за да очакваме да произведем и някакъв продукт. Но според нас това е задължение на всички, които са изпратени в Народното събрание на Република България в тези кризисни времена. Първата криза, която трябва да бъде преодоляна, е политическата криза, а тя може да бъде преодоляна с диалог", посочи Карадайъ и поясни, че за ДПС нормалността е диалогът в политиката.

На въпрос на Румен Радев дали от ДПС биха подкрепили първия мандат и при какви условия Карадайъ заяви, че на преден план поставят диалога и нямат предварителни условия.

"За първия мандат най-голямата парламентарна група в Народното събрание има правото да предложи министър-председател, но ние очакваме да чуем и политики. Ако се предлага реваншизъм или на реваншизма контрареваншизъм, ако се предлага продължение на политиката за омраза, противопоставяне, разделение и арогантност, ние такава политика не бихме подкрепили поради една проста причина - според нас тази политика е вредна и за българските граждани, вредна е и за държавата", заяви председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ.

Това е третата среща на държавния глава с депутати от парламентарно представените партии. В понеделник Радев разговаря с представителите на "Продължаваме промяната", а седмица по-рано - с депутати от ГЕРБ-СДС.

Пред държавния глава представителите на ПП бяха категорични, че няма да подкрепят първия мандат, тъй като "не става с контактьори и лозунги". От своя страна Румен Радев се съгласи, че не може да има правителство на всяка цена.

На срещата с ГЕРБ-СДС президентът пък призова да не се прекратяват процедурите по търговете за газа и не подкрепи идеята на партията за изпращането на оръжия в Украйна.

След приключването на консултациите с всички седем парламентарни групи предстои Румен Радев да връчи и първия мандат на първата политическа сила.

Източници: epicenter.bg, dnes.dir.bg

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев