АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПП НАСТОЯ СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ ДА ВНЕСЕ В НС БЮДЖЕТ ЗА 2023 Г.

Искрен Арабаджиев
02.11.2022 / 11:20

От ПП призоваха служебния кабинет да внесе в НС бюджет за 2023 година. Депутатът Искрен Арабаджиев заяви в декларация от парламентарната трибуна, че предложението на Министерския съвет за удължаване на тазгодишния бюджет е възможно, но неправилно решение. Арабаджиев мотивира искането на "Промяната" с необходимостта от активна политика по доходите, която хората очакват:

"Настояваме Министерският съвет да си свърши работата. Финансовото министерство съобщи, че има 3 подготвени проекта за бюджет за догодина. Призоваваме ги да внесат поне един от тях, а ние, народните представители, ще поемем своята част от отговорността и ще направим нужните промени, очаквани от българските граждани. Не знаем колко време ще отнеме съставянето на редовен кабинет. Не приемаме решението на служебния кабинет да заложи съдбата на българските граждани и бизнес на политическата рулетка. А дали в този парламент има мнозинство, което да се обедини в грижата за хората, това ще стане ясно пред очите на всички".

Народното събрание може да задължи правителството да внесе проект за финансовата рамка за 2023 година, за което настояват от "Продължаваме промяната", но решението за внасяне на удължителен бюджет е по-правилно, коментира в кулоарите на парламента председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов от ДПС. Той очерта като основна мярка за бъдеща финансова стабилност излъчване на редовно правителство:

"Това е пътят, временно решение, наистина това не е пълноценен бюджет за догодина. Ще се опитаме да съобразим всички нужди, така че зимата да я посрещнат и преживеят хората, колкото се може по-спокойно. Нека внимателно видим какво имаме в момента, какви възможности ни дава. Ако някои от тези възможности са пропуснати, да ги удължим, но да се измислят нови мерки и да се опитваме от закон за удължаване да превърнем в пълноценен бюджет – това е трудно да се случи. Но основната мярка, която предлагаме, е да се създаде правителство. Разбира се, че искаме да сме част от подобно мнозинство и да имаме и водеща роля в него".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отхвърли твърденията на Чобанов за състоянието в хазната и подчерта, че очертаващият се дефицит е заради разходите за военни самолети:

"Тези дългове, които се очертаваха според служебния финансов министър, за нас бяха поемането на ангажименти за самолетите. От там идва, а не защото сме оставили лошо наследство. Просто служебният кабинет реши, че приоритет на това правителство – новите 8 Ф-16 и десетте "Грипен"-а. А те са около 5-6 млрд. От там има това изхвърляне, че ще има голям дълг и дефицит".

Нинова съобщи, че вече са изпратени писма за срещи с всички парламентарни групи за мерките в бюджета. Ще се уточнява дали разговорите да са между ръководства или между излъчени експерти. От БСП ще настояват за по-високи социални плащания.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев