АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КМЕТОВЕТЕ НА МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА НАСТОЯВАТ ЗА ФИНАНСОВА САМОСТОЯТЕЛНОСТ

Снимка: @Vetrendol
01.11.2022 / 15:41

Кметовете на малките населени места настояват за законодателни промени, които да им гарантират финансова самостоятелност при управлението на кметствата им. В момента кметовете на селата не разполагат с никакви права и ресурси за участие в развитието на населеното им място, което дава безгранична власт на общинските кметове. С годините това се превръща в основа за корупционни практики, както и за контролиран вот.

Ако кметовете на села получат правото да разполагат с делегирани бюджети, подобно на директорите на училищата, тези практики ще се ограничат, твърдят кметовете на селата.

"За да бъдеш успешен селски кмет, трябва или да си от квотата на общинския кмет, или да си от партията, която подкрепя общинския кмет. В противен случай си загинал", казва кметът на септемврийското село Ветрен дол Димитър Христосков.

Селото застана против инвестиционното намерение в землището да се изгради кариера за добив на инертни материали и оттам настанаха проблемите. Финансирането на селото е спряно, защото ръководството на община Септември има личен интерес за изграждането на кариерата.

"На общинските кметове е дадена прекалено много власт и могат да правят с другите – на селата или на малките градчета, което е нереално. Не се дават средства за селото. За 6 месеца ми бяха отпуснали 100 лева за издръжка. Подиграват се. Има седмици, защото събираме данъци, в които им носим по 6000 – 8000 лева. Селото е живо, плащат си хората, имаме високи приходи. Имаме и бюджет – 90 000 лева. Нищо от това не се дава, но законите и държавата им го позволява. Навсякъде общинските кметове деребействат спрямо селските".

Проблемът потвърди и председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов:

"Основният проблем е, че кметовете на селата нямат правомощия, освен да удрят печат на смъртен акт. Те не могат да входират предложения за реализация на проекти в сферата на инфраструктурата. Винаги избирателната активност в селата е висока и това е свързано с контрола на селските кметове, който е по-силен, когато са ограничени откъм бюджета, когато нямат свобода гласът им да се чува за реализацията на проекти в селата".

Съществува възможност за пълно окопаване на общинските кметове, като вече има доста случаи в страната, в които постът на отстранен или починал кмет на община на следващи избори се поема от съпругата или от сина на бившия кмет.

От Националното сдружение на кметовете на кметства виждат като единствен шанс за отпускане на примката кметовете да получат правото на управляват делегирани бюджети от държавата, както го правят директорите на училищата в страната.

Председателят на Сдружението на кметовете на кметства и кмет на Калофер Румен Стоянов: "Тази идея ще отвори доста вратите пред доста от колегите. Когато е на делегиран бюджет, кметът на общината е длъжен да си изпълни бюджета и да търпи санкции. Готови сме при конструиране на Народното събрание, за да разговаряме с партиите за това".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев