АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪВЕТЪТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО РАЗГЛЕЖДА "УДЪЛЖИТЕЛЕН ЗАКОН" ЗА БЮДЖЕТА

Министерство на финансите
31.10.2022 / 09:51

Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа т.нар. удължителен закон за бюджета. Това е законопроект, с който се запазват всички действащи нормативни уредби, но не се предлагат нови политики.

Решението на служебния кабинет да предложи на Народното събрание подобен текст се дължи на факта, че няма редовно правителство. Но по закон министерството трябва да е изготвило бюджетната рамка за догодина.

В мотивите на законопроекта се посочва, че в съответствие със законовите изисквания министерството е разработило варианти на бюджетните закони за догодина. Тъй като това се случва в условията на служебен кабинет обаче, в тях не могат да залегнат промени в основните политики. Това означава, че се запазват настоящите параметри.

Например – минимална работна заплата от 710 лв.

Ако не се направят промени обаче, дефицитът би достигнал до 6,6 на сто от БВП, което според министерството е неприемливо. Ето защо от ведомството виждат като най-добър вариант запазването на параметрите до съставянето на редовен кабинет, който има възможност да прилага политики.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев