АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТКРИВАНЕТО НА МАКЕДОНСКИ КУЛТУРЕН КЛУБ В БЛАГОЕВГРАД - ЛЪЖАТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЗПРИЕМАНА КАТО ИСТИНА

Отварянето на частен македонски клуб на името на Никола Вапцаров е стандартна провокация с ниско качество
31.10.2022 / 09:48

"Отварянето на частен македонски клуб на името на Никола Вапцаров е стандартна провокация с ниско качество. Целта е вината да се прехвърли от болната на здравата глава. Полицейското присъствие беше пресилено и това министърът на вътрешните работи да присъства там беше "комплимент" за провокаторите от Скопие. В основата на всичко е т.нар. ВМРО-ДПМНЕ, която е част от ЕНП, това е куриозно, която борави с аргументи от арсенала на най-примитивната комунистическа пропаганда".

Това каза пред БНР историкът проф. Пламен Павлов.

И посочи, че творчеството на Никола Вапцаров няма нищо общо със съвременна Македония.

Откриването на македонски културен клуб в Благоевград, чийто инициатор е сдружение, обявено от българския съд за незаконно, породи вълна от недоволство и протести. Вчера центърът на града гъмжеше от полиция, която не допусна да се стигне до директни сблъсъци между гостите от РСМ и патриотите от ВМРО, които се бяха разположили като щит около паметника на Гоце Делчев. На място през целия ден беше и вътрешният министър Иван Демерджиев, който лично наблюдаваше и координираше действията на служителите си.

Събитието отмина, а нощта в Благоевград бе относително спокойна. Какво да очакваме оттук нататък?

Това, което се случи в сърцето на Пиринска Македония, поставя два важни въпроса. Защо македонски партийни лидери, забравяйки, че са на чужда територия, продължават да говорят за македонско малцинство в България? И защо в продължение на десетки години нашата страна не решава проблема с „Македонския въпрос“, който хората от Пиринския край определят като престъпление?

В предаването "Преди всички" историкът посочи, че опитът да се играе на малцинства и клубове е "жалко в днешния свят".

"Обвиненията към България, че отричаме езика и самосъзнанието, са неверни. Всички декларации на България дават пълна свобода на себевъзприемане на тези хора, но не и да се посяга на българската история, най-вече да се мачкат хората, които имат смелостта да бъдат българи на тази територия".

Проф. Павлов подчерта, че лъжата не може да бъде възприемана като истина.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев