АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДИМИТЪР РАДЕВ: ВЪПРОСЪТ ЗА ЕВРОЗОНАТА Е ПРЕДИ ВСИЧКО ПОЛИТИЧЕСКИ, А НЕ ЕКСПЕРТЕН

 Димитър Радев на трибуната на НС - 27 октомври 2022 г.
27.10.2022 / 17:49

Политическото решение за еврозоната ще има своята цена и тя няма да е малка, заяви по време на изслушването си в парламента управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

Той посочи като основен проблем за забавянето на приемането на еврото липсата на редовно правителство и ясен политически ангажимент:

"Поради тази причина пропускаме един след друг важни индикативни срокове. Политическото решение на въпроса има своята цена. В последните месеци, особено седмици, пазарите ни дават много ясни, и аз бих казал, тревожни сигнали. Цената на нашия дълг се покачва с непознати досега високи темпове. В средносрочен план това означава огромна допълнителна финансова тежест, което поставя много по-остро, отколкото доскоро въпроса за условията за финансиране на нашия бюджет и на нашата икономика".

Димитър Радев подчерта, че въпросът за еврозоната е преди всичко политически, а не експертен и отговорът на този въпрос трябва да бъде даден от Народното събрание.

Има реален риск страната ни да не може да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024 г., заяви още управителят на БНБ по време на изслушването в Народното събрание за готовността на страната ни.

„Имаме сериозно забавяне, това забавяне може да се оцени на около един период от 18 месеца. Но това забавяне е основно по отношение на вземането на политически решения. Тоест, ако ние нямаме бюджет, макрорамка, средносрочна програма с ясни параметри, изискването за номиналните критерии от Маастрихт ще виси във въздуха.

Като централна банка ние се опитваме да движим напред въпросите, които са в рамките на нашия мандат, постигаме определен напредък, но дори стъпките, които Българска народна банка трябва да направи, зависят от определени политически решения“.

Нивото на инфлацията у нас може да се окаже критерият, който страната ни да не може да покрие по пътя към еврозоната, уточни Димитър Радев:

"Ако се ако ще прецени още на тоя етап, че ние се отклоняваме толкова много от критерия за инфлацията, че не е възможно това да се компенсира дори в периода, в който отчетът на тези данни трябва да бъдат направен – той е в края на април. Ако такава оценка бъде направена и подкрепена от двете страни - както от българска страна, така и от Европейската централна банка, това на практика означава отлагане на процеса".

Управителят на БНБ Димитър Радев подчерта, че страната ни трябва да придвижи мисията на Европейската централна банка, която да установи какво е равнището на изпълнение на критериите и каква е готовността ни да се изпълнят техническите и логистичните изисквания.

БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев