АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ КАНИ ГЕРБ-СДС НА КОНСУЛТАЦИИ В СРЯДА

Румен Радев
25.10.2022 / 12:57

Президентът Румен Радев обяви, че в сряда кани ГЕРБ-СДС на консултации за съставяне на правителство на "Дондуков 2".

Държавният глава обаче уточни, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът имало да свърши много работа - да приеме закона за бюджета за следващата година и важните закони, свързани с Плана за възстановяване.

"Консултациите ще ги провеждаме изчерпателно, за да обсъдим всички тези кризи и възможностите за тяхното решаване. Според мен няколко са важните приоритети около бюджета. На първо място да няма намаляване на социалните плащания, заплати и пенсии. На второ място – да не допуснем увеличаване на бюджетния дефицит и задълбаването в дългова спирала. И на трето място, не по-малко важно – да не се допусне разглеждането на бюджета да се превърне в тържище за предизборно наддаване, това ще е крайно опасно", каза Радев.

"Очаквам партиите да поемат отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент. Тогава въпросът за властта обсеби цялата дейност на Народното събрание. Парламентът потъна в скандали, което обезсили и дейността му", посочи държавният глава, като каза, че разчита на разум и отговорност от всички парламентарно представени партии, за да се намери един разумен баланс и да се отговори на очакванията на българските граждани.

Дали е оптимист за съставянето на правителство, Радев обясни, че ще може да отговори след консултациите с партиите и връчването на първия мандат.

Създаването на кабинет на малцинството зависело около какви приоритети и принципи ще се обединят партиите, но смята, че такъв тип правителство в България е изключително трудно.

За внесения от БСП законопроект за връщане на хартиените бюлетини и смесено гласуване държавният глава припомни, че машинното гласуване е допринесло да се намали броят на недействителните гласове и корпоративния и купения вот и предупреди:

"Това означава драстично увеличаване на недействителния вот, това означава отново сагата с многократно поправяни, не знаем точно как, на изборни книжа и протоколи. Ако народните представители предлагат някакво по-ефективно решение, нека да го видим."

Във връзка с искането за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна държавният глава отново повтори тезата си: "Всички тези решения и предложения увеличават риска от въвличане на България във войната".

"Вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения изобщо някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България? Вярвате ли го? Аз не го вярвам и затова призовавам още веднъж към разум и към отговорност", каза той.

По думите му отнемането на въоръжение ще задълбочи дефицита от способностите на българската армия и това увеличава рисковете за нашата сигурност.

"Първостепенна задача на НС е най-сетне да попълни комплекта на армията и най-сетне да се заеме с нейната модернизация. НС да изпълни тези ангажименти", каза още той.

Президентът участва в конференция, посветена на 30 години от членството на България в Съвета на Европа и ратифицирането на Европейската конвенция за правата на човека, която се провежда в София под патронажа на държавния глава.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев