АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРБ ГОТОВИ ДА ОТТЕГЛЯТ КАНДИДАТА СИ ЗА ШЕФ НА НС РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

 Десислава Атанасова
20.10.2022 / 11:42

ГЕРБ е готова да оттегли кандидата си за председател на Народното събрание Росен Желязков и да застане зад една консенсусна фигура, която да бъде подкрепена от мнозинството. Това обяви преди втория председателски съвет председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова:

"Трябва да имаме решение за председател днес… в противен случай не може да се обяви, която и да е парламентарна група за такава, това блокира и възможността да започне конституционната процедура по връчване на мандатите. Обмисляме и повече да не настояваме за председател на парламента от най-голямата политическа сила и да направим и ние крачка назад. Но това всички да го осъзнаят и ако има кандидатура, зад която всички стоим по някакъв принцип, да бъдем 240, които ще застанат зад този кандидат".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов на свой ред призова всички формации да оттеглят кандидатите си и предложи да бъде потърсена различна формула, която да изключва политически мотивирана номинация:

"Става дума за условно казано, служебна фигура, а не политически излъчена. Това означава председател, който е излъчен през такава формула, както например формулата, която дава Конституцията за най-стария, който открива. Тя очевидно не е базира на политическа логика, нали така? Да намерим друга такава формула, защото политическата логика не може да роди мнозинство, което да излъчи председател, да намерим друга формула, по която да се съгласим да посочим един от 240-те, но не като представител на определено мнозинство, формирано по политическа логика".

Според него идеята му среща подкрепата на останалите политически сили.

Той отказа да коментира възможностите за съставяне на правителство преди да бъде избран председател на НС: "Не знам дали забелязвате. В момента сме в един безкраен парламентарен ден. Този парламент е като муха, застинала в кехлибар. Може да го наричате "кехлибарен парламент" в този безкраен ден. Нека да свърши този ден, да изчерпим този дневен ред, да изберем председател и тогава вече ще можем да говорим за по-далечни неща".

Зам.-председателят на ДПС Хамид Хамид коментира: "Мисля, че има достатъчно отговорни политици. Вижте, нека да не се спираме на персоната. Виждате, че трябва да бъде намерена компромисна фигура. Така или иначе сме длъжни да го направим. Иначе всички трябва да си ходим вкъщи".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев