АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ НЕ МОГАТ ДА ИЗБЕРАТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА

Народно събрание
19.10.2022 / 15:59

Блокажът в парламента продължава. Никой не остпъти и при третия опит за избор на председател, който се провежда при остра конфронтация в залата и непримиримост между ГЕРБ и ПП.

Такова чудо в Народното събрание не е имало дори и при най-тежките идеологически противопоставяния от началото на прехода.

След безплодни спорове цяла сутрин към 13.00 часа започна нова процедура, при която партиите издигат отново кандидатите си.

И номинациите вече станаха пет, след като Карадайъ предложи Йордан Цонев.

Асен Василев предложи та ГЕРБ, първо да се покаят и да признаят грешките си и тогава ще се говори с тях.

Това е абсурдно, отиваме на избори още на 15 януари, отговори Тома Биков.

"На път сме да сътворим конституционна криза и още една система да блокира", с тези думи откри третата част на първото заседание на парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Невъзможността на 48-ото Народно събрание до момента да избере председател на парламента води до конституционна криза и показва, че никой не се съобразява с хилядите български граждани, които са излъчили първата политическа сила, подчерта Атанасова.

"Конституцията е ясна, че председател се избира на първото заседание. Най-възрастният открива и води до избор на председател. Ако кандидатът не получи мнозинство от присъстващите, това означава нов избор и конституционна криза. Означава и че никой не се съобразява с хилядите български граждани, които са излъчили първата българска сила. Ние никога не сме постъпвали по подобен начин", заяви Атанасова.

"Съветвам всички ни към повече разум, защото законодателният орган не би могъл да функционира без председател. Всички говорихме за кризи, за отговорност, всички говорихме за решения. Как да намираме решения, ако изобщо не може нито комисии да заседават и да бъдат избрани, при условие, че нямаме елементарен консенсус. Твърдя, че ако всеки зачита волята народна - Глас народен, глас Божи. Ясно е коя е първата партия и има най-голямо доверие, заяви Атанасова.

И призова: Да спрем да рушим Народното събрание и държавността.

Тя предложи правила за пореден нов опит за излъчване на председател на парламента. И отново предложи Росен Желязков за стала на парламентарен председател.

Асен Василев контрира: Ясно обявихме, че ще имаме кандидатура. Когато обявихме Минчев за председател, гласувахте "против". Нормално е опозицията да гласува срещу вашата кандидатура. Най-нормално е първата политическа сила да си осигури мнозинство.

Той припомни как бе създадена предишната коалиция: За да няма конституционна криза, проведохме дълги консултации с три други сили, прожектирани пред целия народ.

"Направихме трудна коалиция, беше избран Никола Минчев с ясно изразено мнозинство за председател на парламента. Това да издигнеш председател, с надежда че опозицията ще го подкрепи е или наивност, или задкулисни договорки. Не си говорим по дивани и сараи. Ние взимаме ясни решения пред българските градани", отсече Василев.

И обяви: Ние сме опозиция и няма да подкрепим Желязков. Номинираме отново Никола Минчев.

"Нашите юристи казаха, че тази процедура е изчерпана и трябва да започне нова процедура по избор на председател", каза още той.

"Вие блокирате парламента, никоя партия не е имала мнозинство преди съставянето на Народното събрание, обърна се гневно към "Промяната" Йордан Цонев от ДПС.

"Отдавам думите ви на вашата неопитност, да не говорим за задкулисие и договорки. Никой не е обещавал, че ще блокира НС в първия си ден. Всичко, което имаме да реализираме зависи от това тук да застане човек, избран от всички нас. Какво политическо има да се избере председател? Затова е прието първата сила да избере, отсече Цонев.

Каква демонстрация правим и на кого?, ядоса се зам.-председателят на ДПС.

Айде, да не кажем вие кои сте, обърна се той към Асен Василев.

На балотажа председателят трябва да бъде избран по правилата. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод патовата ситуация с избора на шеф на НС.

Тя уточни, ако се наложи, те ще предложат Кристиян Вигенин,

"Отново ще предложим кандидатурата на Вигенин, ако отпадне ще подкрепим Никола.

"Как ще управлява този председател, като знае, че е избран по този начин", учуди се Нинова относно евентуални процедурни хватки и игра с кворума.

Почваме отначало, обяви председателстващият учредителното заседание Вежди Рашидов.

Няма да има сделки под масата, няма да има заговорничество, каза Кирил Петков от трибуната се обърна към ГЕРБ: Ако не намерите подкрепа за своя човек, направете стъпка встрани за друг.

"Възраждане" пак издигна Петър Петров.

Нинова предложи отново да се гласуват правилата за избор на председател.

234 депутати препотвърдиха същите правила - избран за председател на парламента ще е този, който събере 51% гласовете на присъстващите в залата.

Тогава първа застана на трибуната Корнелия Нинова, която отново издигна кандидатурата на Кристиан Вигенин.

След нея Андрей Гюров номинира повторно Никола Минчев.

Очаквано Десислава Атанасова предложи кандидатурата на Росен Желязков.

Изненадващо след дълго обяснение Мустафа Карадайъ предложи кандидатурата на Йордан Цонев за председател на парламента.

Няма да отстъпим на този рекет, ще стоим тук ако трябва четири дни, за да изберем Росен Желязков, каза в емоционална реч Тома Биков от ГЕРБ.

Искаме покаяние, отговори Асен Василев. Признайте си грешките и тогава ще говорим, допълни той.

Приключи хубавото време за вас, ще стоим тук колкото дни и седмици трябва, няма да отстъпим от Росен Желязков, предупреди Тома Биков

Парламентът е в задънена улица. ГЕРБ и ПП не отстъпват от номинациите за председател на НС и Народното събрание не може да се конституира.

След безплодните изказвания Рашидов даде почивка. "Седнете и си разберете, аз съм лесен", каза той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев