АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОНСЕРВАТИВНИ ДЕПУТАТИ ОТКРИТО ПРИЗОВАВАТ ЛИЗ ТРЪС ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА

Лиз Тръс
17.10.2022 / 08:53

Във Великобритания новият министър на финансите Джеръми Хънт заяви, че премиерът Лиз Тръс продължава твърдо да оглавява правителството, но някои депутати от тяхната Консервативна партия вече открито призовават Тръс да подаде оставка.

След като Джеръми Хънт посети Лиз Тръс в премиерската резиденция Чекърс за уточняване на плановете за данъците и разходите, финансовият министър призова партията да се обедини зад премиера.

Не е тайна, че някои тори депутати обсъждат как да премахнат Лиз Тръс след сътресенията по финансовите пазари в резултат на обявения мини-бюджет, а това принуди Лиз Тръс да направи няколко завоя в така прокламираната от нея политика на съкращаване на данъци, с която на практика стана премиер. Тя освен това уволни най-близкия си съмишленик за фискалната политика – министъра на финансите Куази Куартенг.

Спекулира се, че днес високопоставени депутати ще обсъждат как и кога да свалят Лиз Тръс от поста. Но още в неделята трима я призоваха публично да си подаде оставката. Първо бившият министър Криспин Блънт заяви за Канал 4, че „играта загрубява и сега въпросът е да се намери приемник на Тръс“.

След това Андрю Бриджън написа в статия, която излиза днес в „Дейли телеграф“, че „не може да се продължава повече така, защото страната, народа и партията заслужават нещо по-добро“. И накрая Джейми Уилъс написа в Туитър, че „Тръс е подкопала доверието в британската икономика и непоправимо е разбила Консервативната партия“. Той каза, че е писал на Тръс, за да й поиска оставката, защото тя повече няма доверието на страната. Има обаче и такива, които продължават да смятат, че на Лиз Тръс трябва да се даде шанс, въпреки провала с мини-бюджета. Междувременно отвъд Атлантика американският президент Джо Байдън критикува идеята на премиера за съкращаване на данъците. В доста безпрецедентната си намеса Байдън каза, че резултатът от плановете на Тръс е бил очакван и той не е единственият, който смята, че това е грешка.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев