АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ ЩЕ ПОСЕТИ ПОЛИГОН "НОВО СЕЛО"

Румен Радев
17.10.2022 / 08:48

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев ще посети учебния полигон "Ново село", за да присъства на официалната церемония по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на страната, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той ще бъде посрещнат с почетен строй и ще приеме рапорта на командващия церемонията.

По-рано през деня държавният глава Румен Радев ще проведе среща с върховния съюзен командващ за Европа генерал Кристофър Каволи.

По време на церемонията ще бъдат наградени военнослужещи от българска и италианска страна с принос към изграждането на бойната група. На показ ще бъдат представени въоръжение и техника използвани от военнослужещите. От няколко месеца български и италиански военни формирования се подготвят на „Ново село“ в контекста на усилените мерки за бдителност в рамките на НАТО по Източния фланг.

Бойната група започна сглобяването си през месец март, когато първите присъединили се към българския 42-ри механизиран батальон бяха американски военнослужещи с бойни машини "Страйкър". Впоследствие заедно с тях на "Ново село" тренираха военнослужещи от Великобритания и Гърция. В състава на групата ще се включат и албански военни.

На събитието на учебния полигон ще присъстват служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на отбраната и началникът на отбраната на Италианската република Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Каво Драгоне, и върховният командващ Съюзното командване на НАТО по операциите генерал Кристофър Каволи, представители на дипломатическия корпус и на местните власти.

Многонационалната бойна група в България е част новосформираните бойни групи на НАТО в Прибалтика, Полша, Унгария, Румъния и Словакия в отговор на руското нахлуване в Украйна и засилване на сигурността по Източния фланг на Алианса.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев