АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩИНА СЛИВЕН ОБМИСЛЯ АЛТЕРНАТИВИ ЗА ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩО И ПО-ДОБРО УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ

Sesiq
13.10.2022 / 12:15

Две допълнителни точки бяха разгледани и гласувани на днешното редовно заседание на Общински съвет-Сливен. Едната касае имуществена сделка по прекратяване на съсобственост. Втората е свързана с продажба чрез публично оповестен конкурс на недвижим имот – частна общинска собственост. Тук кметът Стефан Радев поясни, че става въпрос за парцела от около 15 декара, който включва и няколко сгради в района на бившите военни казарми по бул. „Бургаско шосе“. Първоначално той беше обявен за продажба чрез търг. С това предложението за изменение, продажба ще е възможна чрез публично оповестен конкурс на недвижим имот. Така по думите на Стефан Радев, се конкретизират условията за потенциалните инвеститори – ако имотът бъде продаден, там да бъде изграден строителен хипермаркет.

На днешната сесия бе гласувано и Община Сливен да погаси предсрочно задълженията си по договора за подмяна и поддръжка на уличното осветление, който е до 2025 година.

„С това предложение изплащаме инвестиция от 2008-2010 г., която е и последното плащане, което Общината извършва по стари договори от това време. Остатъкът от инвестицията, който трябва да бъде платен до 2025 г., е в размер на около 1, 6 млн. лв. С предсрочното погасяване ще спестим над 180 хил. лв. – отстъпката от 131 хил. лв. от фирмата-изпълнител и лихвите, които възлизат на около 58 хил. лв.“, пресметна кметът Радев. Той посочи, че след изтичане на договора през 2025 г., Общината обмисля да изготви бъдещ мащабен проект за реконструкция на осветлението, тъй като системата вече е остаряла морално и физически, намалена е осветеността, осветителите са енергоемки. Съвременните решения са много по-икономични, с лед-осветители и с по-добра осветеност. Той посочи за добър пример осветлението на ремонтирания бул. „Хаджи Димитър“.

На заседанието подкрепа получиха и предложенията за удостояване със званието „Почетен гражданин на Сливен и общината“. Това са доц. д-р Владимир Демирев, колоездачите Павел Шуманов и Евгений Балев и художникът Александър Дойчинов. С пълно единодушие бе гласувано и предложението за поставянето на бюст-паметник на Георги Данчев в града.

С 29 гласа „за“ местният парламент подкрепи изменението на бюджета, информация за текущото изпълнение на бюджета за полугодието на 2022 г., а също и промяна на годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти. Одобрение получи и точката, свързана с поставяне на паметна плоча във военното гробище в унгарския град Харкан, в памет на загиналите воини от сливенския край при Драва Соболч по време на Втората световна война.

В рамките на сесията бяха гласувани още протоколът от проведено заседание на Управителния съвет на Общински фонд „Култура“, разпоредителни сделки с общинска собственост, отпускане на средства и помощи за граждани.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев