АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАРИЯ ПАВЛОВА: НА ДВАМА ЛИШЕНИ ОТ СВОБОДА СЕ ПАДА ЕДИН ОХРАНИТЕЛ, ЗАЯВИ ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА ПРАВОСЪДИЕТО

Мария Павлова
12.10.2022 / 09:36

В последните години рязко пада броят на лицата, попадащи в местата за лишаване от свобода. Това съобщи пред БНР заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

По думите ѝ към 2017 г. те са били около 12 000 души, а сега са малко над 6400, тоест наполовина, а същевременно надзорно-охранителният състав се увеличава заради непрекъснато провежданите конкурси.

"Към настоящия момент надзорно-охранителният състав в местата за лишаване от свобода е 3137 човека, което прави съотношение 2,3 лишени от свобода на един охранител, по което сме на едно от водещите места в Европа."

Намаляването на броя на лишените от свобода се дължи на условни присъди и пробация, намалява броят на ефективните присъди, допълни Павлова.

"Среща с всички синдикати в сектор "Сигурност" се провеждат регулярно. Има няколко синдиката. В момента не дефинираме никакво напрежение в системата" - така заместник-министърът отговори на критиките на Синдиката на служителите в затворите за провокирано напрежение в системата от регламентирания начин на работа.

"Те непрекъснато пускат писма. В нито едно от писмата си обаче не отчитат какво е направено в последните 2 месеца за социалния диалог и за техните социални претенции."

Многократно са водени разговори със синдикатите относно начина на работа и режима, по който работи надзорно-охранителният състав, уточни Мария Павлова. Тези разговори са започнали още преди година и половина и 24-часовият режим на работа се коментира оттогава, посочи тя и упрекна Синдиката на служителите в затворите в липса на конкретика в исканията.

"24-часовите смени, за които те претендират да продължат за работят на тях, са изключение от правилото. Противоречат на законоустановените норми в България."

Има изрични препоръки от международни организации режимът на работа да бъде структуриран в 8- и 12-часови смени, поясни заместник правосъдният министър.

24-часовият режим пречи на доброто функциониране на системата. В Европа сме единствената държава, която го поддържа, категорична е Павлова, която каза още, че 12-часовите смени няма да бъдат отменени.

"Няма проверки срещу синдикалисти. Просто си опитва да се създаде излишно напрежение, каквото в момента не съществува", коментира тя в предаването "Преди всички".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев