АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: С ПЪЛНА УБЕДЕНОСТ НЕ ПОДПИСАХ ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА УКРАЙНА В НАТО. ДБ НИ ТЛАСКАТ ВЪВ ВОЙНАТА

Румен Радев
07.10.2022 / 18:28

"С пълна убеденост не подписах декларацията за Украйна. Това означава въвличането ни във война с Русия". Това заяви държавният ни глава от Прага. На въпрос какво е мнението му за становището на "Демократична България" да внесат проекторешение за изпращане на оръжие за Украйна в НС, Радев коментира: "Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа "Демократична България" се опитва да ни тласне във войната, още дори преди да е свикан парламентът. Ако със същата страст, която лобират за Украйна в НАТО, работеха за правосъдната реформа и за интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна."

Ще работя срещу въвличането на България във войната в Украйна, бе категоричен президентът Румен Радев. Той участва в Прага на европейска лидерска среща.

"За мен е трудно за вярване, че ръководството на коалиция, която претендира за демократичност и морал в политиката, може да си служи с такива откровени лъжи и манипулации. С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото това сга означава война НАТО - Русия. И аз ще продължа да бъда отговорен към българските граждани и като президент и върховен главнокомандващ ще работя срещу въвличането на България във войната, без значение под какви красиви фрази се прикрива това", категоричен бе Румен Радев.

Според него ние трябва да гледаме на този въпрос изключително сериозно. "Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество или корист, дължат отговор на българите чии интереси обслужват", заяви държавният глава.

Вече ясно заявих, че ще предоставя на партиите достатъчно време, за да се излъчи правителство, заяви президентът Румен Радев. Той коментира така отказа на ПП да преговаря с ГЕРБ.

Изключително важно е да имаме парламент. Нашия конституционен модел се основава на парламента.

Военната помощ за Украйна не е коментирана на лидерската среща, добави Радев в отговор на журналистически въпрос. "За да има военна помощ, Европа трябва да има икономически потенциал. Този икономически потенциал в момента е застрашен в краткосрочен и дългосрочен план. Когато говорим за санкции, трябва да е ясно, че няма да допуснем санкции, които увреждат енергетиката и икономиката на България", каза още Радев. И обърна внимание, че България е успяла да предотврати включването на ядрената енергетика в този пакет санкции.

Лидерите, участници в Европейския съвет, препоръчали на Европейската комисия за следващото заседание на Съвета на 20 октомври да предложи стъпки за овладяване цените на горивата, посочи Радев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев