АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛУЖИТЕЛИТЕ ВЪВ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО СЕ ГОТВЯТ ЗА СТАЧКА

MВнР
04.10.2022 / 18:22

Държавните служители в МВнР се подготвят за стачка заради ниското заплащане в системата, съобщиха от професионалното им обединение.

„Този проблем е следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството. Искаме да подчертаем, че организацията на стачни действия има изцяло деполитизиран характер и цели единствено постигането на достойно заплащане, съответстващо на високата квалификация и професионализъм на служителите в МВнР“, се казва в съобщението.

Недоволните отбелязват, че „MВнР от години заема едно от последните места по заплащане сред българските ведомства, което е в пълен контраст с много високите изисквания за постъпване на работа“.

Те посочват, че заплащането в МВнР в много случаи е по-ниско и от това в сектори, изискващи нискоквалифициран труд. Въпреки рекордната инфлация в страната, заплатите на служителите в МВнР не са били индексирани, се казва още в позицията.

Командировъчните средства в МВнР не са актуализирани повече от 15 години, което създава сериозни трудности за окомплектоване и пълноценно функциониране на задграничните ни представителства, пишат още държавните служители и уточняват, че понастоящем те получават едни от най-ниските пенсии, поради драстичното намаляване на заплатите им (респективно осигуровки) при дългосрочна задгранична командировка.

„Системното недофинансиране на МВнР и неговите задгранични представителства е причина за сериозна демотивация на служителите, отлив от министерството на вече подготвени кадри, както и за все по-трудното привличане и задържане в системата на нови служители. В резултат на тази целенасочена политика, на практика към настоящия момент българското външнополитическо ведомство се намира в сериозна кадрова криза“, посочват държавните служители в МВнР.

Техните искания са за достойно заплащане; индексиране на командировъчните средства; преустановяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка.

Източник bTV

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев