АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАКСИМАЛНАТА ПЕНСИЯ СТАВА 3400 ЛВ., В СИЛА ВЛИЗА ПРЕИЗЧИСЛЕНИЕТО НА ПЕНСИИТЕ

Пари
30.09.2022 / 17:20

На 3400 лева се повишава от утре, 1 октомври, максималният размер на изплащаните пенсии. Това е второто за годината покачване на тавана на пенсиите, след като от юли той бе увеличен от 1500 на 2000 лева.

По данни на НОИ под хиляда ще са пенсионерите, които няма да получават пълния размер на пенсията си.

Също от утре е в сила и преизчисляването на трудовите пенсии отпуснати до края на миналата година. То е направено по модифицирано "швейцарско правило", което отчита ръста на инфлацията и на осигурителния доход за периода от 2008 ма до края на 2021 ва година.

Всеки трети пенсионер или малко над 700 хиляди получават реално увеличение, средната пенсия за октомври ще доближи 725 лева , което е 8.5 на сто повече спрямо тази през септември, сочат данните на Държавното обществено осигуряване.

Преизчисляването осигурителният институт направи по силата на приетата актуализация на бюджета от юли т.г. Целта - да се намали разликата между размерите на отпуснатите назад във времето пенсии и тези от последните години.

Методиката предполага, че дори преизчисляването да не е в полза на пенсионера, той няма да получи намален размер. Ще запази настоящият. Това се отнася до хората, които получават минималната пенсия от 467 лв., но за които държавата доплаща, тъй като личната е в по-нисък размер.

Въпреки това преизчислението ще намали със 160 000 хората на минимален размер. Те ще успеят да надскочат 467 лв. пенсия.

Реално най-облагодетелствани са възрастните с отпуснати пенсии в периода 2008-2017 година. За тях изоставането от ежегодните актуализации е било най-голямо. В понеделник пенсионерите, които разполагат с ПИК на НОИ могат да видят резултатите от преизчисляването чрез електронната услуга.

За всички останали разпорежданията с новите размери могат да се връчат при поискване в приемните на осигурителния институт или това да стане чрез лицензиран пощенски оператор с препоръчано писмо с обратна разписка.

Плащането на пенсиите за месец октомври започва на 7-ми и приключва на 20-и в пощенските станции. За възрастните, които получават парите по банкови сметки, те ще бъдат налични на седмо число на месеца.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев