АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ПРИЕМА ДОНЕЦК, ЛУГАНСК, ХЕРСОН И ЗАПОРОЖИЕ, ПУТИН ПОДПИСА МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ

Табела над сцена на открито с надпис "Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон - Русия!" пред катедралата "Св. Василий Блажени" в центъра на Москва, 30 септември 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
30.09.2022 / 17:15

На церемония в Москва четирите украински области в Донбас и Приазовието - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, в които беше проведено в гласуване за присъединяване към Русия, официално се обявяват за част от федерацията.

На тържествената церемония, проведена в Георгиевската зала на големия дворец в Кремъл, бяха поканени всички депутати от Държавната дума на Русия, премиерът и членовете на кабинета, както и ръководителите на службите.

Русият президент Владимир Путин снощи подписа указите, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област. Припомняме, че Москва призна Донецк и Луганск (като Донецка народна република/ДНР и Луганска народна република/ЛНР) за суверенни и независими държави още на 21 февруари тази година.

На церемонията в Кремъл днес Владимир Путин подписа международни договори с лидерите на републиките в Донбас (ДНР и ЛНР) и представителите на руските администрации в областите Херсон и Запорожие. След това договорите ще бъдат внесени в конституционния съд и при положително становище следва гласуване за одобрение от двете камари на руския парламент - от Държавната дума и Съвета на Федерацията, съответно на трети и четвърти октомври.

В речта си днес на церемонията в Кремъл Путин заяви, че Киев трябва "да зачете волята на жителите" и незабавно да прекрати военните действия. "Жителите на Донбас, Херсонска и Запорожка област стават руснаци завинаги", заяви още руският президент.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви по-рано пред журналисти, че четирите региона стават част от суверенната територия Русия и предупреди, че евентуалните удари по тях ще се считат за агресия.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев