АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В РЗИ

Регионална здравна инспекция
26.09.2022 / 10:01

Служители на Регионалните здравни инспекции в цялата страна излизат на национален протест. Те настояват за вдигане на възнагражденията им със задна дата, както и за премахване на натрупаните диспропорции в заплащането на различни служители, които са на една и съща длъжност.

Националният протест на служителите на Регионалните здравни инспекции по места ще започне в 12 часа.

По време на обедната почивка те ще излязат в рамките на 30 минути пред сградите на съответните РЗИ-та. Протестът е подкрепен от синдикалните структури по места, където има такива.

Служителите настояват за увеличение на основните възнаграждения на работещите в регионалните здравни инспекции със задна дата, като срока това да се случи е до 25 октомври. И още - заличаване на натрупалите се диспропорции при заплащане на труда на служители, които заемат еднакви длъжности.

Повечето от работещите в Регионалната здравна инспекция в Благоевград са в предпенсионна и пенсионна възраст. Ниското заплащане и високият риск в работата на здравните инспектори са основните причини, заради които държавните служители от контролната институция отново излизат на протест, предава кореспондентът на БНР.

През целия ден работещите в здравната инспекция ще носят протестни ленти, а в обедната си почивка ще излязат пред сградата на РЗИ.

Две години заплатите на медицинските специалисти в РЗИ не са променяни, а в актуализираните през август бюджети няма инфлационен индекс, заяви синдикалният лидер Валентина Георгиева:

"Средната заплата е 1000-1100 лв. Оказа се, че ние сме в крайна сметка образовани специалисти, работещи бедни. Работихме повече от 2 г. в условията на световна пандемия, работа денем и нощем, почивни и празнични дни и когато цялата страна беше затворена по домовете, ние бяхме на работните си места".

Неадекватното заплащане създава много проблеми. Текучество, липса на кадри, демотивация, преобладаване на колеги в предпенсионна и пенсионна възраст", допълни Георгиева.

Ако до края на седмицата няма реакция на изпълнителната власт , служителите от РЗИ се готвят за протест пред здравното министерство.

Служители от Регионалната здравна инспекция и в Добрич се присъединяват към протеста. Недоволството им е продиктувано от недостойното заплащане, което получават и от факта, че позицията им на държавни служители дава основание на управляващите да ги разглеждат като външни на системата, поради което не могат да се ползват от постигнатите колективни споразумения в отрасъл "Здравеопазване", информират те в съобщение до медиите.

Инспектори, експерти, специалисти и изпълнители от РЗИ-Добрич ще бъдат на работните си места, изпълнявайки изискванията на държавната служба, но с призив „За достойно заплащане на труда ни“. Те припомнят, че задачите и отговорностите на Регионалните здравни инспекции като териториален орган на МЗ, са много, а заплащането им чувствително изостава от това в други сходни териториални администрации. Затова те настояват за увеличение на основните възнаграждения на работещите в здравните инспекции със задна дата и срок до 25.10.2022 г.

Протестът ще се проведе днес пред сградата на РЗИ в Добрич от 12.00 часа и е подкрепен от синдикалните структури.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев