АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"БРАТЯ НА ИТАЛИЯ" НА ДЖОРДЖА МЕЛОНИ ТРИУМФИРАТ НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ

 Джорджа Мелони
26.09.2022 / 09:54

Продължава преброяването на гласовете от парламентарния вот в Италия. До момента победител в него ясно се очертава, както сочеха сондажите, крайнодясната партия "Братя на Италия" с лидер Джорджа Мелони.

"Братя на Италия" води до момента убедително с над 26% пред основната лява Демократическа партия с 19%. Изненадващо запазва добрите си позиции в сравнения с предишния вот движението "Пет звезди" с 15%, а изненада е сривът на крайнодясната "Лига" до 9%.

"Форца Италия" на експремиера Силвио Берлускони е с 8%, а новият политически полюс на центристкия съюз "Ационе - Италия вива" е с над 7%.

Джорджа Мелони гласува в последните минути на изборния ден, като избегна шумна изява и фотографи, повече от 400 от които я очакваха в специално подготвения щаб на партията в престижния хотел "Dei Principi" в Рим, където тя каза:

"Ако бъдем призовани да управляваме тази нация, ще го направим за всички италианци. Ще имаме за цел да обединим хората”.

Вероятната първа жена италиански премиер вече получи поздравления от Унгария и Полша - две други десни правителства в Европейския съюз.

Според програмата на нейната партия Мелони ще се стреми да постигне "водеща роля в енергийния сектор, насърчавайки устойчивостта на околната среда и в същото време намалявайки разходите за енергия за бизнеса, местните власти и семействата".

Освен това тя иска "да играе активна и проактивна роля през следващите месеци в Европа с цел защита на интересите на националната индустриална и производствена система“.

От страна на Демократическата партия нейният вицепрезидент Дебора Серакяни смята, че "Това е една тъжна вечер за страната, тъй като вярваме, че победата на Джорджа Мелони не е добро нещо за страната ни."

В парламента място ще имат още +Европа и Зелени+Левица, които са от лявоцентристката коалиция с демократическата партия. Мнозинството в парламента се очертава ясно за дясноцентристката коалиция.

Точното разпределение на всички места в него зависи от резултатите в едномандатните и многомандатни избирателни райони – смесица между мажоритарния и пропорционален механизъм на изборния закон. Според правилата, новият парламент трябва да се събере на 13 октомври, след което са наред процедури за установяване на председатели на двете камари. Средно са нужни 65 дни за създаването на кабинет.

Избирателната активност е най-ниската досега - 63,95%.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев