АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЮЛИАНА НИКОЛОВА: ОТВАРЯНЕТО НА ДОГОВОРИТЕ НА ЕС МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ КУТИЯТА НА ПАНДОРА

Юлиана Николова
15.09.2022 / 09:10

Критикуват Фон дер Лайен, че повече говори за ценности, отколкото за законодателство, отбеляза директорът на Портал "Европа". Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен получава критики, че не предлага общоевропейска политика на непосредствените проблеми за утре.

Този коментар направи пред БНР Юлиана Николова, директор на Портал "Европа" и Фондация "Център за модернизиране на политики".

Речта на Фон дер Лайен е от речите, които са по-мащабни и очертават по-големи рамки, смята тя.

Това, за което я критикуват, е, че тази реч повече се занимава с по-далечното бъдеще и малко - с текущите проблеми, каза Николова.

"Повече говори за ценности, отколкото за законодателство."

Николова акцентира върху отчетените грешки на ЕК в регулирането на пазара на енергийните източници.

"Председателят на комисията обеща нов пакет, нов поглед, за който част от държавите и бизнесът в много голяма степен от години настояват за промяна. Притеснителното е, че може би ще се окаже намеса на пазара, което никога не е добре."

Юлиана Николова отбеляза и предложението на Урсула фон дер Лайен да се свика конвент за обсъждане на промяна в договорите, които да направят вземането на решения по-лесно.

"Отварянето на договорите може да се окаже като отваряне на Кутията на Пандора и никога да не стигнем до успешен край. Трябва някой да поведе и този, който поведе дебата - от него зависи дали ще е Кутията на Пандора или път към оптимално решаване на проблемите."

Николова посочи още анонсирания пакет за наблюдение – "Пакт на ценностите", който да следи намесата и заплахите върху ценностите на съюза.

Тя изрази мнение, че водородът като решение ще дойде след години, "не може да реши проблемите на тази зима, то ще дойде най-рано 2027 г."

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев