АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН ЗА 57 000 ПЪРВОКЛАСНИЦИ, 717 000 УЧЕНИЦИ ЗАПОЧВАТ УЧИЛИЩЕ

Днес е първият учебен ден.
15.09.2022 / 09:04

За първи път в класните стаи ще влязат над 57 000 първокласници. Близо 717 000 са всички ученици, които ще се обучават през новата учебна година.

Учебната година започва присъствено във всички 2347 училища в страната, като при нужда има готовност за преминаване към дистанционно обучение.

От Министерството на образованието и науката посочват, че всички образователни институции са в готовност за 15 септември и че са взети мерки за опазване на здравето на децата и учениците.

100 процента са осигурени дезинфектанти, топла вода, предприети са и допълнителни мерки за намаляване на риска от инфекции.

Общо 46 образователни институции от 14 области ще открият учебната година в други сгради, като най-честата причина за това са продължаващи ремонти. Сред тях са 18 училища от 9 области на страната.

Безплатните учебници и учебните комплекти за учениците до 7 клас вече са доставени, има учебници и за ученици с нарушено зрение, както и за обучаващите се в европейските училища.

Намалява броят на незаетите места за педагогически специалисти.

В училищата са назначени над 1200 медиатори и повече от 180 социални работници, които съдействат на учителите за приобщаване на деца и ученици в системата на образованието.

98 процента от училищата и детските градини са готови за новия отоплителен сезон.

Президент и министри на откриването на учебната година

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на столичното 43-о Основно училище "Христо Смирненски". От администрацията му изтъкват, че сградата на училището навършва 115 години и по повода на първия учебен ден там ще присъстват общественици и културни дейци, свързани с училището.

Служебният премиер Гълъб Донев ще открие новата учебна година в столичното 60 основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, съобщиха от правителствената пресслужба. Самият Донев е възпитаник на това учебно заведение. Премиерът ще отправи приветствие към учениците, учителите и родителите в рамките на тържеството, след което ще влезе в класните стаи с първокласниците, за да им пожелае лично на добър час и успех.

Един от заместниците на Донев, Атанас Пеканов, ще се включи в откриването на учебната година в Перник.

В откриването на учебната година на две места в страната ще участва просветният министър Сашо Пенов. Сутринта той ще е гост на столичното 18 СУ „Уилям Гладстон“ , а следобед ще посети Професионалната гимназия по железопътен транспорт „Христо Смирненски“ в Карлово.

Призив за дарения за пострадалите от наводненията

Междувременно училища в София и страната призоваха родителите и учениците да дарят за пострадалите в Карловско парите, които биха отделили за букети цветя за учителите по повод първия учебен ден.

"В трудни времена, повече от всякога се нуждаем от морални ценности и пример, които да предадем на децата си. Заедно сме силни и така успяваме", това пишат от Националната природоматематическа гимназия в София, където е открита и дарителска сметка, чрез която може да бъде направено дарение за деца в Карловско.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев