АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕК ПРЕДЛАГА "СОЛИДАРНА ВНОСКА" ЗА ЕНЕРГИЙНИТЕ КОМПАНИИ

Европейска комисия
12.09.2022 / 19:43

Европейската комисия предлага да се въведе "солидарна вноска" от страните членки за индустриите, които произвеждат енергия от изкопаеми горива. Целта е по този начин да се подпомогнат гражданите, които са потърпевши от високите цени на горивата. Това съобщава "Ройтерс", като цитира документ на Еврокомисията.

В документа, подробностите от който ще бъде оповестени по-късно тази седмица, се казва, че компаниите, производители на нефт, газ и рафинерии ще трябва да правят финансови вноски на основата на "облагаемите свръхпечалби, осъществени през 2022-ра година".

Агенцията обаче уточнява, че текстът може да претърпи промяна при публикуването му. Временната схема ще осигури средства за правителствата, за да финансират мерки за омекотяване на енергийната криза в Европа, в т.ч. и в помощ на домакинствата и бизнеса.

"Солидарните вноски са мотивирани от факта, че тези компании правят непредвидими свръхпечалби, които се дължат на непредвидени обстоятелства", се казва в проектодокумента.

В него се подчертава, че те не отговарят на никакви нормални печалби, които тези дружества биха могли да очакват или биха получили при нормални обстоятелства и ако не бяха непредсказуемите събития на енергийните пазари.

Според "Ройтерс" извънредната енергийна ситуация след началото на войната в Украйна показва, че тази мярка би могла да мине с голямо мнозинство в Съвета на ЕС, тъй като няма да изисква единодушие от страните членки. Комисията предлага също така пренасочване на приходи от електроцентрали, работещи без газ към потребителите, както и намаляване на консумацията на електричество.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев