АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦОНЧО ГАНЕВ: ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ, УПРАВЛЯВАЩИ У НАС, КУПУВАТ ГАЗ НА ДВОЙНА ЦЕНА

Цончо Ганев
12.09.2022 / 19:29

Цончо Ганев, водач на листите с кандидати за народни представители на „Възраждане“ в 1 МИР Благоевград и 2 МИР Бургас и Костадин Костадинов водач на листата на кандидатите за народни представители на „Възраждане“ за 25 МИР София и 3 МИР Варна, се срещна с Пламен Павлов, председател на Българската Газова Асоциация във връзка с газовата криза.

„Застанахме пред картата на Балканския полуостров, част от който е и България. На тази карта бяха нанесени всички тръбопроводи, газопроводи и цялата инфраструктура за доставки на газ към и от България. При всяка една държава бе видно откъде минават газопроводите. Изнесените факти не само бяха притеснителни, но и страшни за България като икономически перспективи. Оказа се, че Турция в момента купува руски газ на 600 долара за единица обем, Сърбия купува руски газ на 600 долар за единица обем а, Гърция купува руски газ на 600 долара за единица обем, Хърватска също, Румъния купува много малки количества руски газ, като те имат над 80% собствен добив в Черно море и на други места, Македония разчита изцяло на нас, за да имат доставки на газ. България, най-бедната страна в Европейския съюз, купува в момента чрез посредници газ на 1200 долара за единица обем. Изводът е следният – ние купуваме от румънски доставчик, който принадлежи на швейцарска фирма. Тя обаче е 100 % собственост на „Газпром“. Макар да сме спрели директно да купуваме от „Газпром“, ние пак купуваме руски газ, ама с посредници на двойни цени. Евроатлантическите ни партии, които ни управляват последните 33 години, пак купуват руски газ, но чрез посредници с 40% надценка и съответното разпределение на комисиони към тях. Реално към момента на „Газпром“ му е по-изгодно да ни продава чрез посредници и да имат много по-големи печалби.

Проблемът с „Газпром“ е следният - България води антируска кампания. Ние затворихме пристанищата си за руски кораби, ние сме единствената държава, която си затвори въздушното пространство за руски самолети, България първа спря да плаща в руската банка „Газпромбанк“ в съответната валута по договор, почти скъсахме дипломатическите си отношения, гонейки 70 руски дипломати, от които, за да сме точни само 20% от бяха дипломати, другите бяха обслужващ персонал – готвачи, градинари, шофьори, учители.

Заради антируската политика „Газпром“ отказва на управляващите - не само на предишните, а и на служебното правителство, които също не се стремят да възстановят дипломатическите ни отношения. Само ще кажа, че тези дни военният министър официално заяви, че „Русия и Путин са агресори и че разчита на украинците да обърнат хода на военната операция“.

На срещата, която проведох с Пламен Павлов, председател на Българската Газова Асоциация във връзка с газовата криза, обсъдихме още това, че бизнесът, който е пред колапс, разчита на политическо ниво да бъдат оправени взаимоотношенията ни с Руската федерация.“, коментира за „Гласове“ Цончо Ганев

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев