АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ СЕ СРЕЩНА С РЪКОВОДСТВОТО НА "ЛУКОЙЛ" И ПРИЗОВА ДА СЕ ПРЕДПРИЕМАТ МЕРКИ ЗА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА

Радев се срещна с ръководството на "ЛУКОЙЛ"
08.09.2022 / 13:57

Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна с представители на ръководството на руската енергийна компания "ЛУКОЙЛ" на "Дондуков" 2, за да обсъдят възможностите за ограничаване на инфлацията и овладяване цените на горивата.

Как да продължи сътрудничеството между България и "ЛУКОЙЛ" са обсъждали правителството и компанията. Това стана ясно в началото на разговорите между президента Радев и делегацията, начело с президента на петролната компания Вадим Воробьов.

"Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги и това води до свиване на потреблението, което е загуба не само за потребителите, но и за производителя. Затова считам, че предстоящата ви среща с българското правителство е една добра възможност, разбира се, следвайки строго пазарните механизми, да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда, за борба с инфлацията в полза на българския потребител", каза президентът.

"ЛУКОЙЛ" е не само важна част от българската икономика, но и един от основните работодатели, а също и основен производител на горива, притежаващ значителен дял от пазара. От стойността на произвежданите горива зависи до голяма степен развитието на икономиката, но и инфлационните процеси, което определя стратегическото значение за компанията за развитието на страната", посочи още Радев.

Президентът на "ЛУКОЙЛ" Вадим Воробьов съобщи, че работата на дружеството ще продължи на три етапа:

След 1 декември, когато влиза в сила ембаргото върху руския нефт.

От 5 декември 2022 г. до 31 декември 2024 г., докато са в сила санкциите за българската икономика.

Третият етап е развитието на Нефтохим Бургас и вътрешния пазар у нас след 2024 г.

"За целта изработихме мерки за поддържане на стабилността на икономиката. Договорихме и ще продължим да разговаряме с българското правителство за изработване на средносрочни мерки, за да поддържаме икономиката. Смятаме, че в първото тримесечие на следващата година е редно да създадем работна група, която да се занимава с проблемите в момента, в който ембаргото встъпи в сила", обясни Воробьов.

Източник: "Епицентър"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев