АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТРАНИТЕ ОТ Г-7 СЕ СПОРАЗУМЯХА ДА НАЛОЖАТ ТАВАН НА ЦЕНИТЕ НА РУСКИЯ НЕФТ. МОСКВА: СПИРАМЕ ПРОДАЖБИТЕ, АКО ТОВА СТАНЕ

 Танкери
02.09.2022 / 21:16

Финансовите министри на седемте най-развити световни икономики (Г-7) се споразумяха за план за ограничаване на цените на руския петрол като част от най-новия опит да намалят приходите на Москва и да я принудят да прекрати войната срещу Украйна, предадоха световните агенции.

Споразумението бе постигнато по време на онлайн среща днес, след като лидерите на групата заявиха през юни, че ще обмислят подобна стъпка.

В изявление, отправено от Германия, която е тазгодишният председател на Г-7, финансовите министри съобщиха, че "потвърждават съвместно политическо намерение за финализиране и прилагане на всеобхватна забрана на услуги, осигуряващи морския транспорт на суров петрол и петролни продукти с руски произход в световен мащаб".

Предоставянето на подобни услуги "ще бъде разрешено, само ако петролът и петролните продукти са закупени на или под определена горна ценова граница, определена от широката коалиция от държави, които се придържат към нея и я прилагат", добавиха министрите.

Те не посочват конкретна цена за евентуалния лимит и не уточняват кога Г-7 ще приведе плана в действие. "Приканваме всички страни да дадат своя принос за разработването на ценовия таван и да приложат тази важна мярка", пише още в изявлението.

"Ще продължим да реагираме по подходящ начин, като координираме действията си с Г-7 и международната общност", каза след срещата японският финансов министър Шуничи Судзуки, цитиран от Киодо.

"Като се ангажира да финализира и приложи таван на цените, Г-7 значително ще намали основния източник на финансиране на Русия за нейната незаконна война, като същевременно подкрепи доставките за световните енергийни пазари, като поддържа руския петрол на по-ниски цени", заяви американският финансов министър Джанет Йелън, цитирана от в. "Гардиън".

На срещата си през юни в Германия лидерите на САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Канада и Япония се съгласиха да проучат възможността за налагане на забрана на вноса на руски петрол, търгуван над определено ценово ниво, припомня Асошиейтед прес.

САЩ вече блокираха вноса на руски петрол, а Европейският съюз реши да наложи забрана за 90 на сто от руския петрол, внасян по море, която обаче няма да влезе в сила до края на годината.

По-рано Кремъл обяви, че Русия ще спре да продава петрол на страните, които наложат таван за цените на руските енергийни ресурси, съобщи Ройтерс.

Позицията на управляващите в Москва е, че подобни ограничения на цените ще доведат до "съществена дестабилизация на глобалния петролен пазар".

"Компаниите, които наложат ценови таван, няма да бъдат сред тези, които ще получават руски петрол", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в потвърждение на коментарите по темата, които направи вчера вицепремиерът Александър Новак.

"Просто няма да си сътрудничим с тези компании на основата на непазарни принципи", добави Песков .

Говорителят на Кремъл допълни, че "Русия проучва как налагането на ценови таван върху износа на петрола й ще се отрази на нейната икономика".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че е време ЕС да обмисли налагането на подобен ценови таван и за покупките на руски природен газ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "европейските

граждани са тези, които ще платят цената на подобни мерки".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев