АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВТОРИ ВОЕНЕН ХЕЛИКОПТЕР СЕ ВКЛЮЧВА В ПОМОЩ НА СПАСИТЕЛНИТЕ ОПЕРАЦИИ В КАРЛОВСКО

Втори военен хеликоптер се включва в помощ на спасителните операции в Карловско
02.09.2022 / 21:02

Втори военен хеликоптер се включва в помощ на спасителните операции в Карловско, съобщават от Министерството на отбраната.

Заради прекъсването на пътищата в Подбалката вследствие на наводнението, с него на засегнатите от бедствието и спасителните екипи ще бъдат доставени хранителни продукти, вода и други средства от първа необходимост.

Има опасност придошлите води да блокират пътя Карлово - Пловдив. Частично наводнени са село Войнягово и ромската махала на град Баня.

На главния път Пловдив-Карлово, при отбивката при моста на река Стряма при град Баня, разстоянието между самия мост и бушуващата река Стряма е около метър, но хубавото е, че нивото започва да спада. Това поне казаха преди минути хора, които измерват на мястото. Наводнена е махалата в град Баня. Има евакуирани хора. Повече за ситуацията разказва кметът Стамен Гечев:

"Наблюдаваме моста, който е на река Стряма, пътят Карлово - Пловдив. По-малко от метър, да, тука сме с началника на полицията в Хисар и изчакваме, ако вдигне с още 20 см нивото, ще затворим пътя. Това е, което можем да предприемем. Иначе, в квартал "Стряма" вече около 40 къщи са заляти. Има евакуирани хора. Тука отгоре на около 500 метра има един рибарник. Хеликоптерът евакуира там няколко човека, свали ги в Баня. Нямаме пострадали в Баня".

В късния следобед водата заля и село Войнягово. Хората се подготовяха за овладяване на стихията.

"Ето водата. Тука между Войнягово и Дъбене е паднал мостът и е запушил. Имаше един малък мост, който е паднал. И сега през нивите водата влезе в селото. Водата е до колене. Не може да се мине, въобще, наникъде. Единственото минаване е от тук надолу през Баня, ако не е паднал мостът. Откъде е тая вода и ние не знаем, някаква вълна, може да са пуснали язовира в Климент, сигурно, не знам".

Най-тежка остава ситуацията в селата Богдан и Каравелово, където има и блокиран екип от журналисти. Да се надяваме, че валежите ще спрат, за да може да се оттече спокойно през следващите няколко часа.

Карловските села Богдан, Каравелово, Розино, Столетово и Слатина са под вода. Евакуирани хора, наводнени и разрушени къщи, откъснати пътища - това е картината в западната част на карловската община след пороите и скъсаната дига на река Стряма. Добрата новина е, че пострадали хора няма.

Между селата Каравелово и Богдан в момента заради придошлата вода са блокирани и спасители, и групи. Екипи на 61-ва Стрямска бригада се намират на мястото.

Момчетата през целия ден опитваха спасителни операции. Вадеха каквото могат. Но в момента придошлите води спират достъпа до всякакви други точки извън селата. Добрата новина е, че дъждът спря.

Очаква се по-късно вечерта да се извърши строителна операция чрез понтонни мостове, които да заменят скъсаните над определените крайселски реки.

Хубавата новина е, че наистина няма пострадали, няма и жертви, както бе съобщено първоначално през деня.

По-късно дойде на място и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Нека чуем какво каза той:

"Предвиждаме с хеликоптерите да бъдат доставени храна и вода за тези, които са от другата страна на реката. Пътуват специалисти, сапьори, които ще огледат местността, където може да се постави понтонен мост, за да можем да направим връзката с другата страна на реката".

Операцията продължава, засега селата са откъснати от гледна точка на това, че долу в низините е недостъпен достъпа до всякакъв път, тъй като в ниските части са натрупани големи водни масиви.

Приливната вълна, която се изсипа в ранния следобед, остави много хора без къщи. Хеликоптер от авиобаза "Крумово" се намеси в спасителната операция. Той извърши няколко спасявания в Столетово и в село Богдан.

На две места дигите по река Стряма са повредени, след наводненията в Карловско, съобщи началникът на Пожарната главен комисар Николай Николов

"Няма опасност обаче от тази повреда. Използвам случая да благодаря а всички доброволци на местната власт за това, което направиха. Чудо е, че до момента нямаме тежки новини за загинали и пострадали хора. Такъв потоп, излял се от небето, не се случва всеки път".

Два спешни медицински екипа от Центъра за спешна помощ в Пловдив са изпратени в Карлово. При необходимост те ще оказват неотложна помощ на евакуираните жители в засегнатите населени места. Създадени са условия хората, евакуирани с хеликоптер по-рано днес, да бъдат настанени в болницата в Карлово, съобщи областният управител Ангел Стоев.

Регионалното министерство ще помогне на наводнените населени места в община Карлово, съобщи министър Иван Шишков след като посети село Каравелово. Основно са пострадали общински пътища и инфраструктура, като възстановяването им най-вероятно ще бъде поето от фонда за бедствия и аварии.

Шишков съобщи, че Проходът на Републиката ще бъде разчистен до края на утрешния ден от свлечената заради пороите скална маса. Дотогава трафикът на леки автомобили ще се пренасочва през прохода "Шипка".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев